Yule
The circle cast between us
Chant thro' the night
Bid the sun's return
rebirth, blazing bright.
The crests of the evergreens
warmed by dawn's rays
Silver shines the Goddess
Bless all this Sabbat day
Dit is het midwinterfeest met de langste nacht van het jaar. Hierna houdt de natuur een paar dagen haar adem in en daarna worden de dagen weer langer. De wederkomst van de zon wordt hier gevierd met veel lichtjes in huis en groenblijvende takken zoals klimop. Hulst met haar rode bessen symboliseert het bloed van de Godin en maretak met de witte bessen het zaad. In vroegere tijden waren dit wilde vruchtbaarheidsfeesten.
Langste nacht, kou en duisternis met de belofte aan warmte en licht. Geboorte van het licht. Nog maar een zwak schijnsel maar de hoop is geboren dat betere tijden aanbreken. Hoop, liefde, warmte, samen zijn. Blij met wat je hebt, blij met wat gaat komen. Dans de dans van leven in de dood.

Yule en de Kerst
De Christelijke kerk zag zich genoodzaakt de Yule-tijd te kerstenen om de mensen naar de kerk te krijgen. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is de Kerst. Het feest van de geboorte van Jezus Christus werd aan de winterzonnewende gekoppeld. Vandaar dat wij ook zelfs vandaag de dag nog veel heidense gebruiken terug zien komen in de kerstviering. Je kunt hierbij denken aan de Kerstboom, de cadeautjes, en het feestelijke kerstmaal. Deze items zijn oorspronkelijk onderdeel van het heidense Yule feest.
In eerste instantie vielen beide feesten ook op dezelfde datum. Yule werd niet zoals tegenwoordig op 21 december, maar op 25 december gevierd. Deze datum was zo vastgesteld in de Juliaanse kalender. Wat men echter niet wist is dat deze kalender, met precies 365 dagen, iets korter was dan het eigenlijke jaar. Het gevolg was dat langzaam maar zeker Yule steeds eerder gevierd werd. Om dit te ondervangen heeft men na een aantal eeuwen besloten een paar dagen over te slaan in december en zo werd het gat deels gedicht. Tevens kwam er voortaan een aangepaste jaarrekening. Yule kwam met deze beslissing officieel op 21 december te liggen. De kerk heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om beide feesten te scheiden van elkaar. Het was hen namelijk al lang een doorn in het oog dat kerst tegelijkertijd met het heidense Yule gevierd werd. Zij hielden dus kerst op 25 december, de oorspronkelijke datum, terwijl Yule door de aangepaste kalender voortaan op 21 december zou zijn. Echter, de gebruiken die bij Yule hoorden waren inmiddels zo verweven in de kerst dat deze ook nu nog gebruikt worden. Sterker nog, tegenwoordig lijken de heidense gebruiken meer synoniem te zijn met de kerst dan de geboorte van Jezus Christus zelf.
De legende van de Hulst Koning en de Eik Koning

Het Yuleblok

Yule en de elfenmagie
Met Yule komen de Elfen vrede en vriendschap naar ons toe, met stemmen waarin de door herinneringen uit verre tijden voortgebrachte dromen en voorzeggingen weerklinken. We doen een beroep op de Elfen om ons te toekomst te helpen vinden. De hele winter wachten we op de betoverende aanwezigheid van de Elfen, en met Yule zijn ze er dan. Je kunt een elfenstaf maken van een zilveren tak waaraan je zilveren belletjes hangt. Wanneer krachten vibreren, geven ze licht af. Bellen of klokjes zijn boodschappen van licht en geluid, die ons door de elfen worden gestuurd. De belletjes zorgen er ook voor dat kwade geesten uit de buurt blijven. Wees je bewust van deze natuurwezentjes rond Yule, ze kunnen je helpen als je het even niet ziet zitten in de donkere tijden.
Andere namen voor Yule
Midwinter, Sun Return, Alban Arthan, Saturnalia, Winterzonnewende, Finn’s Day, Yuletide, Festival of sol, Great Day of the Cauldron, Festival of Growth.
Ritueel
Ga overdag op zoek naar een afgevallen (eiken)tak die je kunt gebruiken voor het ritueel ’s avonds, dit wordt jouw Yule-Tak waar je straks de lichtwensen naartoe brengt. De Eik staat symbool voor opbouwende zonkracht en heerst van midwinter tot midzomer, vandaar het liefst een eikentak.
Zorg voor je aan het ritueel in de avond begint, dat je de volgende attributen klaar hebt liggen:
  • 3 (rode) kaarsen
  • wierook
  • schaaltje zout
  • de Yule-tak
  • 3 rode kaartjes met stukje touw
  • pen/potlood
  • kommetje (maan) water
  • glas mede (honingwijn) of Maanwater.
Hoe je maanwater maakt lees je hier.

Een ritueel begin je door een cirkel te trekken (met een staf of met je vinger) zo groot dat je er zelf in kunt staan inclusief alle benodigdheden.
Zet als offer voor de windrichtingen het element op die windrichting:
  • Noorden - Aarde > Zout
  • Oosten - Lucht > Wierook
  • Zuiden - Vuur > 3 (rode) kaarsen
  • Westen - Water > (Maan) water
  • Midden – Spirits > Yule-Tak met kaartjes e.d. + Glas mede of Maanwater.
Je kunt dan starten met je ritueel door de wachters (Engelen) van de windrichtingen aan te roepen en te vragen of ze je willen bijstaan tijdens dit ritueel; “Wachters van het Noorden, krachten van het element Aarde, ik vraag jullie om ons/mij te beschermen, bij te staan en te ondersteunen tijdens dit ritueel.” Dit doe je voor elke windrichting en vervolgens sta je dan ook op met je gezicht naar die windrichting. Oost-lucht, Zuid-vuur, West-water en in het Midden voor de Spirits of God en Godin.
Vervolgens kun je de Yule-tak aarden door hem te bestrooien met wat zout, reinigen door hem door de wierook te halen, kracht geven door hem voorzichtig langs het vuur te halen van de drie kaarsen, gevoel inbrengen door in te wrijven met (maan)water en te zegenen door hem omhoog te houden met twee handen.
Leg de Yule-Tak daarna voor de 3 kaarsen op het zuiden, ga even in stilte en spreek dan jouw 3 lichtwensen uit naar de 3 kaarsen:
  • 1 lichtwens voor Moeder Aarde
  • 1 lichtwens voor iemand waar je veel om geeft
  • 1 lichtwens voor jezelf
Deze lichtwensen schrijf je op de 3 aparte rode blaadjes en bevestig je aan de Yule-tak. Het is de bedoeling dat de lichtwensen voor iedereen goed zijn en niets of niemand zullen schaden. Let op! Wees duidelijk en liefdevol in wat je wenst… want het zou wel eens kunnen uitkomen.
Tot slot breng je een toast uit op de terugkeer van het licht met de Mede (honingwijn) of het maanwater. Als je eraan toe bent hef je de cirkel op, dit doe je tegen de klok in. De Wachters en Elementen die je cirkel hebben beschermd ga je vervolgens bedanken. Je kunt dit doen door met je gezicht in de bijbehorende windrichting te kijken en te zeggen:
‘Wachters van het Noorden, krachten van het element van Aarde. Ik dank jullie voor de aanwezigheid, ondersteuning en bescherming tijdens dit ritueel, wees vrij om weer te gaan…’
En zo ook voor West – Water, Zuid – Vuur en Oost – Lucht en in het Midden voor de Spirits / God en Godin. Zo trek je de cirkel tegen de klok (widdershins) open.
Daarna verbrand je buiten de Yule-tak, de rook neemt de lichtwensen mee naar de boven (Spirits, God en Godin) die verder het magische werk gaan verrichten.

Wat kan je zoal doen met Yule?
  • Maak en versier een Yule boom.
  • Kransen maken van gedroogde kruiden.
  • Maak een groot vuur.
  • Brand het Yule blok.
  • Maak een hulst guirlande.
  • Maak mooie Yule kaarten voor je vrienden of familie.
  • Een wens maken voor een speciaal iemand.
  • Mooie tekst maken of gedicht voor het ritueel.
  • Pommanders maken.
  • Cadeautjes geven.
  • Maak een wenstak. Een tak in een bak zand, iedereen mag daar drie wensen in h angen, een wens voor jezelf, een wens voor een ander en een wens voor de wereld, op de Yulenacht verbrand je de tak en de rook neemt dan de wensen mee naar de God en de Godin.
  • Kijk terug op je zegeningen van het afgelopen jaar.
  • Maak een lekker Yule feestmaal.
  • Een Elfenstaf maken.
  • Over het vuur springen.
  • Ga lekker dansen.
  • Maak muziek.
  • Zingen.
  • Verhalen vertellen, Yule verhaal bijvoorbeeld.
  • Schrijf je doelen of voornemens op voor het komende jaar.
  • Speel het gevecht van Koning Eik en Koning Hulst na.
Wat kan je gebruiken voor een ritueel?

Altaar
Hulst, mistletoe, een klein Yule-blok, yuleboompje, kransen, dennenappels, draden met gekleurde lampjes.

▸ Dieren
Eekhoorn, roodborstje, hert/ree, winterkoninkje.

▸ Edelstenen
Tijgeroog, robijn

▸ Eten / drinken
Warme wijn, vleesgebraad, kalkoen, fruitcake, noten, yule “Waissail”.

▸ Geuren
Rozemarijn, mirre, nootmuskaat, saffraan, den, gember, jeneverbes, kruidnagel.

▸ God(inn)en
Gaia, Pandora, Thea, Helios, Kefa, Attis, Ra, Balder, Nurelli, Angerona, Cerridwen, Hecate, Apollo, Horus, Kronos, Mithras, Saturnus, Wodan.

Kaarskleuren
Goud, zilver, groen, wit, rood.

Kruidenolie
▸ Meditatie
Sluit je ogen, onspan en adem diep in. Laat je ademhaling langzamer worden, rustig en ontspannen…
De tijd van de diepste duisternis is nu aangebroken. Het is de duisternis van de langste nacht…
…en zijn licht vult je met warmte, licht en liefde. En als het gevoel van warmte en liefde in jou groeit…

▸ Planten / kruiden
Laurier, ceder, kamille, hulst, jeneverbes, mistletoe, eik, dennenappels, rozemarijn, salie, gezegende distel, frankincense, mos.
Recepten
Spell
▸ Symbolen
Naaldbomen, haardvuren, hulst, wiel met acht spaken, dennentakken, het spinnenwiel, kransen, kaarsen en guirlandes, vruchten met kruidnagel en erin (pommanders).

Wierook
Laurierbes, ceder, den, rozemarijn. Magische mengsels.