Heiligbeenchakra
Ik voel


Ons tweede chakra is Swadhisthana. De betekenis uit het Sanskriet bestaat uit twee delen. ‘Swa’ betekent ‘iemands eigen’ en ‘Dhisthana’ betekenis ‘woning / zetel’.
Men gelooft dat in dit chakra onze levensenergie ligt, onze Prana. Dit chakra speelt een belangrijke rol bij het ontwaken van onze Kundalini energie.
Het wordt ook wel het Sacraal chakra genoemd omdat het bij het heiligbeen ligt, in het Engels heet dat het ‘sacrum’.

Emotie:
Schuldgevoel
Kleur: Oranje
Frequentie: 417 Hz
Voeding:
Geur: Gardenia
Edelstenen:





Agaat
Bloedkoraal
Carneool
Maansteen
Opaal
Toermalijn
Element: Water

Locatie tweede chakra
Ons tweede chakra ligt in de buurt van ons eerste chakra. Swadhisthana ligt bij het stuitje en ons heiligbeen. Ons heiligbeen is het harde gedeelte boven ons zitvlak. Als je van vooraf naar het lichaam kijkt, ligt dit chakra onder onze navel, in de onderbuik.
Wat is het heiligbeenchakra?
Je kent vast wel het ‘onderbuik gevoel’ en dat komt hier dus ook letterlijk vandaan. Daarnaast wordt dit chakra vaak geassocieerd met seks en onze seksuele energie ligt dan ook in dit chakra. Seksuele energie is een krachtige energie, vol creatie, want het kan immers nieuw leven scheppen via de voortplanting.
Onze creatieve energie en het gevoel van vreugde bevindt zich ook in dit chakra. Net als de emoties. Dit chakra staat voor voelen, emoties durven uiten en genieten. Het element water hoort bij dit chakra. Het water is te herleiden naar onze lichaamssappen. Water staat ook voor beweging en verandering.
Ons eerste chakra is heel dens en heeft als element aarde. Dit legt een basis voor het bestaan. Het tweede chakra vult dit aan met water. Het zorgt voor beweging en veranderen. Dat hebben we nodig om te groeien. 
Ontwikkeling heiligbeenchakra
Dit chakra ontwikkelt zich voornamelijk van ons 7e tot 13e levensjaar. Ons eerste chakra is gefocust op alle aardse zaken en dit chakra gaat meer over de gevoelswereld. We worden ons bewust van emoties die we voelen en we leren dit te uiten. In dit chakra ligt de verbinding met jezelf en met de anderen. Je gaat je betrokken voelen bij anderen en je stapt meer en meer in het gevoel van ‘mens zijn’. Ook onze creativiteit gaat steeds meer stromen in deze fase. Kinderen in deze leeftijd beginnen inzicht te krijgen in de verschillen tussen jongens en meisjes. Ze worden het eerst verliefd en ze leren meer over seksualiteit en voortplanting. Meisjes worden bijvoorbeeld ook al ongesteld in deze fase. Als dit chakra goed ontwikkelt en actief is, weet je wat je wilt en je kunt je gevoelens zonder moeite uiten. Ook zit je lekker in je vel. Deze uitdrukking kan je dus heel letterlijk nemen. Lekker in je vel zitten, betekent dus dat jouw energie lekker in jouw lichaam zit. 
Kleur van het heiligbeenchakra
Het Sacraal Chakra heeft de kleur  oranje. De kleur oranje is een lichte en blije kleur. Deze kleur helpt je om te openen zodat alle gevoelens gevoeld en geuit kunnen worden. De kleur stelt je gerust en zorgt ervoor dat je kan en wilt delen met anderen.
De kleur helpt dus met het creëren van verbinding met anderen en het helpt om zwaarmoedigheid te verminderen. Ook maakt de kleur je nieuwsgierig. 
Chakra symbool Swadhisthana
Dit symbool is een Lotus met 6 bloembladeren. Op elk blad staat een Sanskriet letter geschreven. Deze letters staan voor de opvolgende fases van bewustzijn: genegenheid, meedogenloosheid, het gevoel van alles vernietiging, illusie, minachting en achterdocht.
Het symbool heeft ook een maan . Deze maan representeert het waterelement wat zo belangrijk is bij dit chakra. 
Het heiligbeenchakra in balans
Een gebalanceerd chakra zorgt ervoor dat we emotioneel en creatief in balans zijn. We blijven ons in balans voelen desondanks de pieken en dalen van het leven. Je bent open, je kunt goed uitspreken wat je voelt, wat je emotioneel gezien nodig hebt en je voelt je seksueel goed en vrij.
Je zult in verbinding zijn met jouw creativiteit en dit helpt je om problemen op te lossen, maar ook ideeën te creëren en uit te voeren. Of dat nou op werk of thuis is. Je zult je beter kunnen concentreren en je hebt veel energie.
Naar andere mensen toe straal je liefde en warmte uit. Je bent verbonden met jouw innerlijke kracht en met anderen. Daarnaast kun je een ander ook goed aanvoelen. Je voelt acceptatie naar het leven en anderen, en je accepteert het leven en anderen zoals ze zijn. 
Het heiligbeenchakra uit balans
In dit chakra draait het om voelen en genieten. Als dit chakra uit balans is, kun je vele emotionele uitbarstingen hebben. Schuldgevoelens kunnen ook omhoog komen. Soms kan het zo zijn dat je jouw emoties weg stopt of jezelf zelfs afsluit voor emoties. Een emotionele verbinding aangaan kan dan heel lastig zijn en je kunt dan overkomen als een koud en koel persoon. We kunnen soms zelfs bang zijn voor geluk en plezier, we durven onszelf dat niet toe te staan.
Fysiek kan dit zich uiten door problemen met de onderrug of onderbuik. Ook de organen die in dat gebied liggen kunnen klachten geven. Denk maar aan de prostaat, blaas en nieren. De buik kan ook koud aanvoelen. Bij vrouwen kan dit problemen geven bij de eierstokken, de baarmoeder of menstruatie klachten. Op het gebied van seksualiteit komen veel extremen voor zoals een overmatige behoefte aan seks, of juist het totale gebrek hieraan. 
Tweede chakra in balans brengen
Oranje voeding helpt om dit chakra weer in balans te krijgen. Denk aan pompoen, wortel, zoete aardappel, sinaasappel, mandarijn en meer tropisch fruit. Zaden en pitten ondersteunen ook dit proces. Omdat dit chakra het waterelement heeft, is veel water drinken ook erg belangrijk. Tijdens een meditatie is het erg fijn om de handen op de buik te plaatsen. Je kan hiermee en driehoek vormen. De duimen raken elkaar aan en de wijsvingers vormen de driehoek die met de punt naar beneden wijst. Zo kun je de aandacht extra goed in dat gebied brengen. Visualiseer een oranje kleur in het gebied van dit chakra en onderbuik en laat deze kleur met elke inademing steeds helderder schijnen? 
Drie Yoga houdingen voor bij het heiligbeenchakra
Trikonasana
De driehoekshouding. Deze houding helpt om onze heupen te openen en om onze chakra’s in één lijn te brengen. Vanaf de voorkant van de mat, neem je met rechts een grote stap naar achteren. Draai dan de linker tenen recht naar voren en de rechtertenen naar buiten. De rechtertenen zijn heel licht naar binnen gekeerd. Zorg dat de heupen open gedraaid zijn naar de rechterkant van de mat..
Breng de armen naar schouderhoogte, ontspan de schouders. Reik dan zover mogelijk naar voren met links, totdat je niet meer verder kan. Dan plaats je de linkerhand op een blok aan de binnenkant van de linkervoet, op het scheenbeen, enkel, voet of zelfs de grond. De rechterarm draai je omhoog.
De blik kan naar de grond zijn voor meer balans, of je kijkt mee recht omhoog.
Nu breng je schouders zoveel mogelijk in een lijn met de heupen. Blijf hier ongeveer een minuut en herhaal de houding aan de andere kant. 
Paschimottanasana
Ga om Paschimottanasana uit te voeren, zitten op de mat met de benen gestrekt. Plaats eventueel een deken of kussen onder het zitvlak. Dit helpt je om het bekken naar voren te kantelen. Om dit te stimuleren kun je de handen op de heupen plaatsen en bewust het bekken te kantelen.
Hou de voeten goed actief en de tenen naar je toe getrokken.
Op de inademing verleng je de arm en reik je ze mee omhoog. Op een uitademing reik je zo ver mogelijk naar voren vanuit het bekken, hou hierbij een rechte rug. Dan op een volgende uitademing, vouw je rustig voorover en plaats je de handen daar waar ze uitkomen.
Op elke inademing focus je je op de rug verlengen vanuit het bekken. Je wilt je kruin richting de voeten brengen, in plaats van de neus naar de knieën. Op elke uitademing, laat je alle lucht uit de buik gaan en voel je de ruimte om nog een stukje verder voorover te buigen.
Blijf hier 1 tot 2 minuten. Observeer welke sensaties en gedachtes omhoog komen. Laat alles aanwezig zijn en blijf bewust bij de ademhaling. 
Balasana
De kindhouding. Plaats de onderbenen op de mat. Je kunt de knieën op heupbreedte plaatsen of de knieën meer richting de buitenkant van de mat. Zorg dan dat de tenen elkaar raken. Vouw dan voorover. Zorg dat het voorhoofd kan rusten op de mat of eventueel op een blok. Je kunt de armen langs het lichaam plaatsen of naar voren. Sluit de ogen en adem rustig in en uit. Breng de focus en ademhaling naar het bekken en onderbuik. Hier kan je 1 tot 3 minuten blijven. Deze houding helpt ook om je te gronden.