Wortelchakra
Ik ben, ik heb

Ons eerste chakra is Muladhara. De betekenis van Muladhara vanuit het Sanskriet is wortel. Vandaar dat we dit chakra ook wel ons wortelchakra noemen.

 
Emotie:
  • Angst
Kleur:
Frequentie:
Voeding
Geur:
  • Ceder
Edelstenen:
Element:

Locatie
  • Ons wortelchakra bevindt zich in onze bekkenbodem. Tussen de anus en de genitaliën. Het ligt in bij ons stuitje, wat de basis is van onze wervelkolom. Dus dit chakra ligt letterlijk bij onze wortels. Onze levensenergie stijgt namelijk op vanuit ons bekkenbodem en beweegt omhoog via de ruggengraat. Dit chakra is ook gericht naar beneden, naar de aarde.
Wat is het wortelchakra?
  • De naam zegt het eigenlijk al, dit chakra staat voor onze wortels, onze gronding. Dit chakra is de basis en legt de verbinding tussen ons als mens en de aarde. Wanneer we het hebben over dat we wat meer gronding willen in ons leven, dan spreken we dus over ons wortelchakra. In feite willen we dan dit chakra wat meer openen en actiever laten zijn. In de Yoga spreken we over Purusha en Prakriti. Purusha is het bewustzijn en energie. Prakriti staat voor materie. De Yoga filosofie beschrijft hoe de wereld is ontstaan vanuit Purusha en Prakriti, deze twee zorgen samen voor al het leven. Ons wortelchakra is het meeste dense chakra. Dit chakra heeft het ‘meeste’ Prakriti in zich en daarom heeft het veel te maken met ons lichaam en de aarde. In ons fysieke lichaam heeft dit chakra onder andere te maken met onze botten, spieren, nagels en haren. Ook heeft dit chakra invloed op onze organen in de onderbuik, zoals de dikke darm, endeldarm en ook op ons bekkengebied.
Ontwikkeling wortelchakra
  • Dit chakra ontwikkelt zich voornamelijk in de eerste 6 – 7 jaar van ons leven. Als kind zijn we volledig afhankelijk van onze ouders. We hebben voeding nodig, verzorging, hygiëne en liefde. Dit zorgt ervoor dat we ons veilig gaan voelen. Als dit chakra goed ontwikkelt en actief is, hebben we een gevoel van veiligheid. We voelen ons veilig in ons lichaam en in de omgeving waar we zijn. Het zorgt ook voor een gevoel van financiële zekerheid. We hebben genoeg geld / middelen om voor onszelf te zorgen, we komen niets tekort. Een goed actief wortelchakra creëert ook vertrouwen. Vertrouwen in onszelf, de mensen en de wereld om ons heen. Het chakra laat je ook jouw ruimte innemen. Ik ben belangrijk, ik mag er zijn.
Kleur wortelchakra
  • Het eerste chakra heeft de kleur rood. De rode kleur kan je herleiden naar het fysieke lichaam, zoals de spieren. Ook kan je dit herleiden naar de aarde. Vaak wordt de energie van moeder aarde geassocieerd met de kleur rood . De kleur rood staat ook voor passie, agressie, energie, activiteit, warmte en liefde. Chakra symbool Muladhara Het symbool van Muladhara is een Lotusbloem met vier bladeren. Deze staan voor de mind (Manas), Intellect (Buddhi), Bewustzijn (Chitta) en ego (Ahamkara). Alle vier komen deze uit dit chakra. De driehoek die bij dit chakra hoort, heeft twee betekenissen. De ene is dat de Kosmische energie binnen gehaald wordt en naar beneden geleid wordt. De andere betekenis is dat het een opwaartse beweging is van bewustzijn. Het puntje wat naar beneden wijst is het beginpunt van het bewustzijn dat zich ontwikkelt.
Een wortelchakra in balans
  • Iemand waarbij dit chakra goed actief is, voelt zich tevreden is stabiel en werkt en gelooft in zijn innerlijke kracht. Je zal je makkelijk gegrond voelen en je hebt vertrouwen in jezelf en de omgeving. Ook ga je bewust om met jouw lichaam en je weet wat jouw lichaam nodig heeft. Dit kan gezonde voeding zijn, maar ook beweging. Je voelt je verbonden met de aarde en je bent praktisch ingesteld.
Een wortelchakra uit balans
  • Als jouw wortelchakra uit balans is, kan je je angstig en rusteloos voelen. Je hebt geen vertrouwen in jezelf en in je lichaam. Je bent rommelig en zo ook de omgeving om jou heen. Grenzen aangeven is lastig en je bent op zoek naar veel zekerheid. Dit kan in financieel zijn, maar met relaties. Je voelt je onzeker en weinig zelf discipline.
Eerste chakra in balans brengen
  • Een wortelchakra dat uit balans is, kan het helpen om rode voeding te eten. Zo stimuleer je het eerste chakra. Dit kan bijvoorbeeld rode kool, rode bieten, granaatappel, rode bessen of aardbeien et cetera zijn. Een grondingsmeditatie werkt ook goed. Hiervoor ga je zitten en voel goed dat de zitbotjes in contact zijn met de vloer. Sluit de ogen en breng al je aandacht naar het wortelchakra. Visualiseer hier weer het rode energiecentrum. Adem hier een aantal keer naar toe en laat deze rode kleur met elke inademing steeds sterker worden.
  • Dan begin je met het visualiseren van een rood of goud koord. Dit gaat vanaf het staartbeen naar de kern van de aarde. Met elke inademing adem je rode energie van de kern van de aarde omhoog in het wortelchakra. Met elke uitademing laat je energie los uit het wortelchakra die je niet meer nodig hebt en je laat dit via het koord terug de aarde in gaan. Voordat je uit de meditatie komt, visualiseer je dat het koord weer terug omhoog komt. Blijf voelen dat je verbonden bent met de aarde. Op elk moment van de dag kun je dit herhalen.
Drie Yoga houdingen voor bij het wortelchakra

▸ Tadasana
  • Tadasana wordt ook wel de berghouding genoemd. Deze houding helpt bij het goed gronden en een stevige houding hebben. Ga met de voeten op heup breedte staan en plaats de voeten stevig in de mat. Span de bovenbeen spieren aan en hou de benen licht actief. Plaats de handen op de heupen om het bekken juist onder te kantelen. Laat het staartbeen, waar het wortelchakra zich bevindt, naar beneden wijzen. Ontspan de schouders en laat de schouderbladen iets naar elkaar toe gaan en beweeg ze naar beneden in de rug. Armen zijn langs het lichaam en handpalmen zijn actief open naar voren gedraaid. Reik het kruin omhoog en trek de kin iets naar binnen. Hou het lichaam actief in deze houding en breng de aandacht naar de buikademhaling. Hou deze houding voor een minuut vast en focus je op de voeten die in verbinding staan met de aarde. Vanuit die verbinding met de aarde verleng je en maak je jezelf zo lang mogelijk.
▸ Vrksasana
  • Deze houding wordt ook wel de boomhouding genoemd. Net als bij de boomhouding zorgt ook deze houding voor gronding met de aarde. Je plaatst de voeten weer op heupbreedte en verplaats dan je gewicht naar de rechtervoet. Dan til je de linkervoet op en je plaatst de linkervoet aan de binnenkant van de rechterkuit of aan de binnenkant van het rechter bovenbeen. Kantel het bekken, zodat het staartbeen naar beneden wijst. Ontspan de schouders en plaats de handen tegen elkaar voor het hart in Anjali Mudra. Reik het kruin omhoog en trek de kin iets naar binnen. Breng je blik en focus op iets wat niet beweegt. Breng de aandacht naar binnen, naar de buikademhaling en adem rustig in en uit. Ook deze houding kun je een minuut vasthouden en daarna aan de andere kant herhalen.
▸ Malasana
  • Malasana wordt ook wel de hurkzit genoemd. Deze houding opent het bekken en het laat de energie naar beneden stromen, ook deze houding helpt bij het gronden. Het kan fijn zijn om een bolster / deken / opgerolde yoga-mat bij de hand te hebben. Je wilt de hielen graag aan de grond hebben, deze props kunnen je daarbij helpen om die onder de hielen te plaatsen. Plaats de voeten op matbreedte (of eventueel iets dichter bij elkaar als jij die ruimte hebt in jouw bekken) en draai de tenen iets naar buiten. Dan buig je de knieën en breng je het bekken zo dicht mogelijk naar de grond. Plaats de handen tegen elkaar in Anjali Mudra en plaats de ellebogen tegen de binnenkant van de knieën. Met de ellebogen geef je dan druk tegen de knieën en met de knieën tegen de ellebogen. Hier vandaan kun je de rug vanuit het bekken omhoog reiken en breng de kin iets naar binnen. Om uit deze houding te komen, plaats je de handen op de grond en dan kun je de benen weer strekken en omhoog komen.