Mythologie
Keltische goden en godinnen
Keltische goden en godinnen dienen als krachtige symbolen binnen de Keltische cultuur. Ze zijn representatief voor een sterkere, hogere macht ze zijn onsterfelijk, maar bezitten toch menselijke trekken. We kunnen ons verhouden tot deze goden en godinnen omdat we zelf hetzelfde goddelijke potentieel bezitten Inderdaad, deze oude godheden prikken een groter deel van ons binnen om legendarische hoogten te bereiken in onze doelen en dromen. Oude Keltische perspectieven op spiritualiteit en mythologie kunnen een beetje vaag zijn culturele informatie verandert in het zand van de tijd. Afleidingen over Keltische goden en godinnen kunnen echter worden bepaald door de verslagen van de Romeinen en Grieken te observeren. Grieken en Romeinen waren verliefd op de Kelten en maakten aantekeningen over hun relatief buitenaardse gedragingen en hun polytheïstische eredienst. Bovendien werden Keltische goden en godinnen vaak geïllustreerd op kunstwerken zoals wandtapijten, sieraden en steenwerk dat werd gebruikt bij het bouwen van muren en andere constructies. Dit kunstwerk beeldde Keltische goden en godinnen uit, kruisverwijzingen met de overgebleven documentatie van de Keltische cultuur, bieden voldoende informatie om logische conclusies te trekken over de goden.

Alator
De Keltische god Alator werd geassocieerd met Mars, de Romeinse oorlogsgod. Er wordt gezegd dat zijn naam betekent "hij die de mensen voedt".
Albiorix
De Keltische god Albiorix werd met Mars geassocieerd als Mars Albiorix. Albiorix is de "koning van de wereld."
Belenus
Belenus is een Keltische god van genezing die van Italië tot Groot-Brittannië wordt aanbeden. De verering van Belenus was verbonden met het genezende aspect van Apollo. De etymologie van Beltaine kan verband houden met Belenus. Belenus wordt ook geschreven: Bel, Belenos, Belinos, Belinu, Bellinus en Belus.
Borvo
Borvo (Bormanus, Bormo) was een Gallische god van geneeskrachtige bronnen die de Romeinen associeerden met Apollo. Hij is afgebeeld met helm en schild.
Bres
Bres was een Keltische vruchtbaarheidsgod, de zoon van de Fomoriaanse prins Elatha en de godin Eriu. Bres trouwde met de godin Brigid. Bres was een tirannieke heerser, wat zijn ondergang bewees. In ruil voor zijn leven leerde Bres landbouw en maakte Ierland vruchtbaar.
Brigid
Brigid is de Keltische godin van vuur, genezing, vruchtbaarheid, poëzie, vee en beschermvrouwe van smeden. Brigit staat ook bekend als Brighid of Brigantia en in het christendom staat bekend als St. Brigit of Brigit. Ze wordt vergeleken met de Romeinse godinnen Minerva en Vesta.
Ceridwen
Ceridwen is een Keltische vorm veranderende godin van poëtische inspiratie. Ze bewaart een ketel van wijsheid. Ze is de moeder van Taliesin.
Cernunnos
Cernunnos is een gehoornde god die wordt geassocieerd met vruchtbaarheid, natuur, fruit, graan, de onderwereld en rijkdom, en vooral geassocieerd met gehoornde dieren zoals de stier, het hert en een slang met een ramskop. Cernunnos wordt geboren tijdens de winterzonnewende (Yule) en sterft tijdens de zomerzonnewende (Litha). Julius Caesar associeerde Cernunnos met de Romeinse onderwereldgod Dis Pater.
Epona
Epona is een Keltische paardengodin die wordt geassocieerd met vruchtbaarheid, een hoorn des overvloeds, paarden, ezels, muilezels en ossen die de ziel vergezelden op zijn laatste reis. Uniek voor de Keltische godinnen, de Romeinen adopteerden haar en richtten een tempel voor haar op in Rome.
Esus
Esus (Hesus) was een Gallische god die samen met Taranis en Teutates werd genoemd. Esus is verbonden met Mercurius en Mars en rituelen met mensenoffers. Misschien was hij een houthakker.
Latobius
Latobius was een Keltische god die in Oostenrijk werd aanbeden. Latobius was een god van bergen en lucht, gelijkgesteld aan de Romeinse Mars en Jupiter.
Lenus
Lenus was een Keltische genezende god die soms gelijkgesteld werd met de Keltische god Iovantucarus en de  Romeinse god Mars  die in deze Keltische versie een genezende god was.
Lugh
Lugh is een god van vakmanschap of een zonnegod, ook wel bekend als Lamfhada. Als leider van de Tuatha De Danann versloeg Lugh de Fomorians tijdens de Tweede Slag om Magh.
Maponus
Maponus was een Keltische god van muziek en poëzie in Groot-Brittannië en Frankrijk, soms geassocieerd met Apollo.
Medb
Medb (of Meadhbh, Méadhbh, Maeve, Maev, Meave en Maive), godin van Connacht en Leinster. Ze had veel echtgenoten en speelde mee in de Tain Bo Cuailgne (Cattle Raid of Cooley). Misschien was ze een moedergodin of historisch.
Morrigan
Morrigan is een Keltische godin van de oorlog die als een kraai of raaf boven het slagveld zweefde. Ze is gelijkgesteld met Medh. Badb, Macha en Nemain waren mogelijk aspecten van haar of zij maakte deel uit van een drie-eenheid van oorlogsgodinnen, met Badb en Macha.
De held Cu Chulainn wees haar af omdat hij haar niet herkende. Toen hij stierf, zat Morrigan als een kraai op zijn schouder. Ze wordt meestal de "Morrigan" genoemd.
Nehalennia
Nehalennia was een Keltische godin van zeevaarders, vruchtbaarheid en overvloed.
Nemausicae
Nemausicae was een Keltische moedergodin van vruchtbaarheid en genezing.
Nerthus
Nerthus was een Germaanse vruchtbaarheidsgodin die wordt genoemd in Tacitus ' Germania.
Nuada
Nuada (Nudd of Ludd) is de Keltische god van genezing en nog veel meer. Hij had een onoverwinnelijk zwaard dat zijn vijanden doormidden zou snijden. Hij verloor zijn hand in de strijd, wat betekende dat hij niet langer in aanmerking kwam om als koning te regeren totdat zijn broer hem een zilveren vervanger had gemaakt. Hij werd vermoord door de god van de dood Balor.
Saitada
Saitada was een Keltische godin uit de Tyne-vallei in Engeland wiens naam 'godin van verdriet' kan betekenen.
Taranis
Taranis is een keltische god, de god van de donder. Taranis betekent 'donderaar' en het woord 'taran' betekent in het moderne Welsh en Bretons nog altijd donder, evenals het woord 'torrunn' in het Schots-Gaelisch.
Taranis werd door de Romeinen vergeleken met hun god van de donder, Jupiter. Hij wordt ook de wielgod genoemd, vanwege attributen waarmee hij altijd wordt afgebeeld: het zonnerad en de lichtflits die hoort bij de donder.
Taranis was ook de god van kennis en magie.