Dromenvanger
Over dromenvangers
Een dromenvanger (ook wel Dream Catcher genoemd) bestaat uit een ring waar een speciaal geweven 'web' tussen gespannen is. In het midden van dit web zit een gat, en onder aan de ring hangt altijd een veer. De veer vertegenwoordigt het element lucht, maar symboliseert ook het leven. Aan de randen van de ring hangen vaak ook touwtjes of reepjes leer met veren.
Het ontstaan van de dromenvanger
Dromenvangers komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, van de native Americans die wij meestal kennen als Indianen, en wordt door hen Ojibwa genoemd.
Dromen spelen een belangrijke rol in de tradities van de native Americans. Veel legendes verhalen over akelige dromen die rampen aankondigden. Ojibwa is de naam van een stam die geloofden dat dromen het resultaat waren van diverse factoren, en waarvan toeval een belangrijk deel uitmaakte.
Een oudere kreeg een visioen en vertelde hoe hij een hoepel voor zich zag waarin een web geweven was. Aan de hoepel hing een veer en een kraal die positieve dromen naar de dromer zouden leiden, terwijl negatieve dromen in het web zouden blijven steken. Er bestaan veel legendes over dromenvangers. Hieronder kun je de meest voorkomende lezen.
Grootmoeder Spin
Grootmoeder Spin was bedroefd over de nachtmerries van de mensenkinderen. Ze wendde zich tot een boom, de Wilg, en vroeg hem om een van zijn mooie buigzame takken. Vervolgens wendde zij zich tot de Adelaar en vroeg hem om een van zijn krachtige veren aan haar af te staan.
Toen boog ze de wilgentak tot een cirkel: het symbool voor de verbinding tussen alle mensen op aarde. Grootmoeder Spin spon haar web van wijsheid in de cirkel. Dit web ving alle slechte dromen van de mensenkinderen op.
De ochtendstralen van Vader Zon verbrandde de dromen die in het web waren blijven steken. Elke slechte droom die er in achtergebleven was veranderde in een dauwdruppel. Deze druppels dropen langs de adelaarsveer naar beneden en werden aan Moeder Aarde toevertrouwd.
Hoe werkt een dromenvanger?
De dromenvanger wordt opgehangen op een plaats boven het bed waar hij 's morgens de eerste zonnestralen kan opvangen. De dromenvanger vangt de akelige dromen in haar web, waarna ze worden vernietigd door de eerste zonnestralen. Een droom die op deze manier wordt gevangen en vernietigd kan de dromer niet achtervolgen en kan ook niet meer op zoek gaan naar een andere dromer.
Er zijn speciale dromen die specifiek voor jou bestemd zijn omdat ze een persoonlijke boodschap bevatten. Deze dromen zullen altijd door het web glippen, zodat je de belangrijke symbolen of boodschappen toch zult kunnen ontvangen. Een aangename of zinvolle droom volgt de steen of de kraal naar het midden van het web en van daaruit naar de persoon die onder de dromenvanger ligt te slapen.
Positieve dromen kunnen beide kanten op door het midden van de dromenvanger. Ze kunnen dus steeds opnieuw worden gedroomd door dezelfde persoon, maar ook door andere dromers.
De eerste dromenvangers
De vrouwen gaven de dromenvangers hun eerste vorm. Zij maakten ze van wilgenhout, uilenveren en stenen kralen en gaven ze cadeau bij de geboorte van een kind.
Voor baby's had de dromenvanger een speciale betekenis in verband met de associatie van de veer met lucht en adem, een essentieel onderdeel van het leven.
Zelf een dromenvanger maken
De kracht van een dromenvanger zit vooral in het zelf maken en het zorgvuldig bij elkaar zoeken van de verschillende onderdelen.
Benodigdheden
  • draad
  • suède veterband
  • een ronde basisvorm
  • veertjes, kralen
  • schaar, lijm, wasknijper
Voor het draad kun je bijvoorbeeld wol of katoen gebruiken. De suède veterband kun je zelf knippen uit een zeem.
De ronde basisvorm kun je kant en klaar van kunststof, hout of metaal in een hobbywinkel kopen. Of neem een stuk stevig ijzerdraad wat je in een ronde vorm buigt. Maar het mooist is het wanneer je zelf een geschikte tak zoekt (bijv. van een wilg) en deze in een ronde vorm buigt.
▸ Stap 1 : basisvorm omwikkelen
De eerste stap is de basisvorm omwikkelen met suède veterband, op zo'n manier dat de oorspronkelijke vorm niet meer is te zien. Zet aan het begin even een wasknijper om de veter op z'n plaats te houden. Knip als je de ring rond bent de suède veter af en plak het laatste eindje met lijm vast aan het beginstukje.
▸ Stap 2: het leggen van lussen
Als je klaar bent met het omwikkelen van de basisvorm begin je met het eigenlijke ‘weven’ van de dromenvanger.
Je neemt een hele lange draad en vouwt deze dubbel, hiermee maak je de 1e lus zoals in de afbeelding weergegeven.
Vanaf de eerste lus ga je verder met het leggen van lussen. Zorg dat je bij elke nieuwe lus die je maakt de draad strak trekt, zodat er geen grote gaten in je dromenvanger vallen.
▸ Stap 3: weven met kralen
De eerste laag lussen is nu gemaakt. De twee draadeinden onderaan draai je om elkaar heen en hiermee begin je aan de tweede laag. De tweede laag maak je op dezelfde manier als de eerste laag, alleen leg je nu je lussen niet om de basisvorm, maar om de draden van de eerste laag.
Ga door met lagen maken tot je een klein gaatje in het midden over hebt en doe een kraal aan je touwtje. Knoop nu je touwtje vast zodat je kraal en de lussen niet los laten.
Wil je er meer kraaltjes in verwerken, rijg ze dan op het gewenste moment aan je draad.
▸ Stap 4: de dromenvanger versieren
Wanneer je klaar bent met weven maak je aan de bovenkant van de ring een touwtje of een stukje suède veterband vast om de dromenvanger aan op te hangen. Aan de onderkant kun je een paar stukjes suède veterband hangen die je verzwaart met kralen en waaraan je veertjes kunt vastnaaien.
Er is een aparte pagina waar de eigenschappen van stenen en veren worden beschreven en waar je misschien nog wat ideetjes op kunt doen i.v.m. de te gebruiken materialen.