Sabbats
Wicca's, Druïden en andere gelijkgestemden vieren gedurende het jaar een aantal - van oudsher Keltische - feesten. Zij volgen hierbij het Keltisch Jaarwiel. In principe is Wicca niets anders dan het in contact zijn met de natuur en dit op een religieuze manier beleven. De jaarfeesten (Sabbats) markeren in essentie de hoogtepunten en overgangspunten van de seizoenen. Een jaarwiel maakt dit op een mooie manier zichtbaar.


Samhain  (‘Sauwèn’) (Grote Sabbat)
31 oktober
Heksennieuwjaar valt gelijk met Halloween. Volgens Wicca is op deze dag de grens tussen de wereld van de levenden en de doden het dunst, en daarom is deze dag bij uitstek geschikt om in contact te komen met overledenen. Veel heksen geloven in reïncarnatie. Na de dood sterft wel je lichaam, maar niet je ziel. Zolang je nog lessen te leren hebt, keer je terug naar deze wereld - in een ander lichaam, of als bijv. een dier.

Yule  (‘Joel’) (Kleine Sabbat)
21 december
De midwinter, winterzonnewende. Dit is de kortste dag met de langste nacht van het jaar. Het is een feest voor de godin, die in de aarde het nieuwe leven in zich draagt, een belofte van vruchtbaarheid voor het komende jaar.

Imbolc  (Grote Sabbat)
1 februari
Dit is gemiddeld genomen de koudste dag van het jaar. Vanaf nu worden de dagen warmer. Het is het feest van het licht. Het is de tijd waarin de natuur de aarde opnieuw omgeploegd en bevrucht wordt. Veel heksen vereren op deze dag Brigid , een Iers-Keltische vruchtbaarheidsgodin. We komen immers allemaal voort uit de buik van onze moeder en we zullen allemaal terugkeren naar de buik van moeder aarde.

Ostara (Kleine Sabbat)
21 maart
De lente-equinox, op deze dag zijn donker en licht in evenwicht. Zoals  Yule de belofte van bevruchting inhoudt, houdt Ostara de belofte van geboorte in. Het is een lentefeest ter ere van de lentegodin Ostara.

Beltane (‘Belteen’) (Grote Sabbat)
30 april > 1 mei
Het feest voor de zonnegod Bel, de geboorte van de jonge god van het leven. Beltane is samen met Samhain  de belangrijkste sabbat die de heks viert. Deze 2 feesten zijn elkaars tegenpolen in de cyclus van het jaar. Samhain staat voor de dood en Beltane voor het leven.

Litha (Kleine Sabbat)
21 juni
Het midzomerfeest, zonnewende. De zon staat nu op haar hoogste punt, het is de langste dag van het jaar. Vanaf nu worden de dagen langzaam weer korter. De natuur staat in volle bloei en wordt rijp.

Lughnasadh (‘Loenesse’) (Grote Sabbat)
1 augustus
Ook wel Lammas genoemd, een oogstfeest. Aan de ene kant is dat een blij feest; de oogst van het afgelopen jaar wordt binnengehaald. Die oogst helpt je de wintermaanden door te komen en kun je bovendien gebruiken als nieuw zaaigoed (ook figuurlijk). Maar het is ook treurig, want het levende graan moet worden gekapt en gedood, je dood dus eigenlijk de kracht van de natuur. 

Mabon (Kleine Sabbat)
21 september
Herfst-equinox. De dag en nacht zijn weer even lang. De duisternis zal de overhand krijgen op het licht. Feest om terug te kijken naar de afgelopen maanden en dankbaar te zijn voor de goede dingen in het leven. Mabon is het tweede oogstfeest en kondigt de herfst aan.