Imbolc
Imbolc betekent letterlijk “in de buik”. Hier wordt het ontkiemen van de zaadjes gevierd. Er zijn al enkele sneeuwklokjes en lammetjes, we nemen afscheid van de winter. Imbolc is immers de periode waarin afscheid wordt genomen van het oude jaar en de voorbereidselen getroffen worden voor het nieuwe jaar. Dit feest is gewijd aan de Godin Brigid . Zij is de Godin van de eeuwigdurende lente, wanneer de koeien nooit zonder melk zullen zijn. Het huis wordt versierd met witte bloemen en witte kaarsen. Ook met potje krokussen, berkentakken en takjes toverhazelaar vanwege het reinigende karakter. De grote schoonmaak van het huis past hierbij en het lopen van een labyrint of stilte meditatie om terug te gaan naar jouw innerlijke “kern”.
De eerste schuchtere bloemen, teer en kwetsbaar. Soms dwars door met sneeuw bedekte aarde steken ze hun kopjes op. Het stof van de winter verdwijnt langzaam, nieuwe ideeën worden geboren. Nog maar een kleine kiem. Misschien verwerp je een idee, misschien werk je het later uit. Maar het borrelt weer van binnen, net als de aarde die langzaam tot leven komt .

Feest van hoop
Een van de belangrijkste thema’s die met Imbolc geraakt worden is het weer vruchtbaar maken van de akkers en het land. Imbolc valt namelijk onder de ploeg- en zaaifeesten en de terugkeer van de vruchtbaarheid was natuurlijk immens belangrijk. Zonder vruchtbare akkers, een vruchtbare veestapel, nieuw leven, was overleving niet mogelijk.
Men verbrandde bijvoorbeeld het yuleblok en strooide de as over de akkers om het land weer vruchtbaar te maken.
De boeren uit Limburg zeiden vroeger dat als men op de eerste zondag in de Vastenperiode (ook wel Fakkelzondag genoemd) met een brandende fakkel onder de bomen waaide, veel fruit aan de bomen zou groeien.
Imbolc is dan ook een Vuurfeest. De nadruk ligt niet op het kenmerk van de hitte en warmte van vuur , maar op het licht dat vuur geeft. Het feest van Imbolc markeert het midden van de donkere periode van het jaar. Het is het festival van de Maagd, want tot Ostara is het haar seizoen om de Aarde en de natuur voor groei en vernieuwing voor te bereiden.
Brigid
Tijdens Imbolc wordt de godin Brigid, in haar drievoudige aspect geëerd. Brigit was een van de belangrijkste godinnen van de Keltische volkeren, maar haar legenden werden pas opgetekend in de Christelijke tijd. Brigit is dan ook een van de bekendste godinnen die een plaats heeft gekregen binnen het Christelijke pantheon als de Heilige Brigida.
Brigit is een echte vuurgodin en ook een godin die “valt” onder het Maagdaspect van de Triple Goddess. Voor de heidense Kelten was Brigid een godin die te maken had met de vruchtbaarheid van het land. Akkers, bronnen, meren, rivieren en bergen waren haar domein, want ze werd gezien als Moeder Aarde zelf. Brigid was haar Ierse naam. In Engeland kende men haar als Brigantia of Brighit, de Schotten zeiden Bride en de Galliërs (de Kelten van het vasteland) kenden haar als Brigandu.
Sint Brigitta valt op 1 februari, niet omdat de heilige op die dag gestorven zou zijn, maar omdat het heidense Imbolc op deze datum valt.
In Ierland werd van het laatste graan een zogenaamd Brigids cross gemaakt. Het werd in huis of in de stallen opgehangen als bescherming. Een ander gebruik is dat van graan poppetjes gemaakt werden die met water uit een Brigidabron gezegend werden. Dit gebruik is ook bekend in Nederland en Duitsland.
Een oud Imbolc-gebruik  was het maken van Brigittapoppen
Deze stropoppen werden op de avond van Imbolc in huis gebracht.
In Schotland riep de vrouw die de pop binnenbracht: “Thigeadh Bride steach, is a beatha Bride”(laat Bride binnenkomen, Bride is welkom)
De vrouwen in de woning antwoordden: “Tha leaba Bride deiseal”( het bed van Bride is klaargemaakt).
De pop werd in een bedje gelegd, samen met de staf van een berk, brem of wilg. De staf werd in de haard gelegd en de volgende ochtend controleerden de vrouwen of Brigitta haar sporen had nagelaten in de as, de zogenaamde lorg Bride, de voetsporen van Brigitta. Als dat het geval was, stond het gezin een voorspoedig jaar te wachten. Het maken van het bed van Brigitta, is nog steeds een vast onderdeel van Imbolc. Ook het maken van een Brigidkruis is iets wat je met Imbolc doet.
Het Imbolc-feest op 2 februari valt precies op dezelfde dag als het christelijke Maria-Lichtmis. Verschillende schrijvers beweerden tot voor kort dat het christelijke feest een aanpassing was van de oude heidense Imbolc-rituelen. De Britse historicus Ronald Hutton toonde echter aan dat de twee feesten eigenlijk geen enkel verband met elkaar houden en enkel toevallig op dezelfde datum vallen.
Imbolc Chant
Blessed Bridget comest thou in
Bless this house, and all of our kin
Bless this house, and all of our kin
Protect this house and all within
Herhaal:
Blessed Brigid, come into thy bed
With a gem at thy heart and a crown on thy head
Awaken the fire within our sould
Awaken the fire that makes us whole Blessed Bridget, 
Queen of the Fire
Help us manifest our desire
May we bring forth all that’s good and fine
May we give birth to our dreams in time Blessed Bridget 
comest thou in
Bless this house, and all of our kin
From the source of Infinite Light
Kindle the flame of our spirits tonight

Wat kan je doen met Imbolc?
Voor de heks is Imbolc nog steeds, naast de terugkeer van de levenskracht en vruchtbaarheid van het land, de tijd van de grote schoonmaak. Dit geldt zowel letterlijk als figuurlijk, lichamelijk als spiritueel. Lichamelijk kun je een vastenkuur inlassen, bijvoorbeeld je lichaam reinigen door alleen sappen, zoals vruchten- of groentesappen, tot je te nemen. Planten die vroeg groeien en bloeien in het voorjaar zijn geschikt voor het reinigen van je lichaam. Klein hoefblad, weegbree (goed voor de urinewegen), ijzerhard, berkenbast en brandnetel (bloedzuiverend) zijn zeer geschikt om een kuur mee op te bouwen. Ook op geestelijk of spiritueel niveau kun je een nieuw begin creëren. Dit is het moment om oud zeer op te ruimen! Het is een goede tijd voor het nemen van beslissingen die een verandering teweeg kunnen brengen. Denk er wel eerst goed over na!
Houd thuis grote schoonmaak, het is tijd om jouw leefruimte te ontdoen van stof, vuil en overbodigheden. En geef je grote schoonmaak een magisch tintje mee! Voeg bv enkele druppels etherische olie aan je emmer water toe en laad het water waar je mee poetst met een magische intentie, zoals liefde of bescherming voor jezelf en je huisgenoten!
Eén van de oudste gebruiken rondom Imbolc, is het plaatsen van een brandende kaars in elk raam van het huis, beginnende bij zonsondergang op 1 februari en ze te laten branden tot zonsopgang op 2 februari. Het is wel zaak ervoor te zorgen dat deze kaarsen veilig staan, dus zeer stevig en vooral niet bij wapperende gordijnen en er ook voor te zorgen dat er geen kaarsvet ergens op kan lekken.
Wat kan je gebruiken voor een ritueel?

Altaar
Veel witte lichtjes (kaarsen), zwanenveren, Brigid kruisjes , Bridget popje met wit kleedje in een wieg.

▸ Dieren
Schaap/lam, witte zwaan, wolf, slang, hert, koe

▸ Edelstenen
Amethist, granaat, onyx, turkoois.

▸ Eten / drinken
Zaden, pannenkoeken, brood, cake, kruidenthee, (chocolade)melk,“ Elfenwijn ”.

▸ God(inn)en
Maagdelijke godinnen, jonge goden, Brigid , Aradia, Arachne, Arianrhod, Athena, Blaize, Branwen, Februa, Gaea, Inanna, Lucina, Vesta, Cupid/Eros, Diancecht, Dumuzi, Februus.

▸ Handelingen


Kaarskleuren
3x wit (3-voudige godin), geel, roze, lichtgroen, lichtblauw.

Kruidenolie

▸ Meditatie
Ga rustig zitten… Adem in en uit… Je voelt dat je hartslag rustiger wordt… en je raakt meer en meer ontspannen…
Deze tempel, half vergaan, ligt hier al eeuwen… En je hebt haar vaak bezocht… Iets is anders…
Het is alsof de lente de kleine tempel is binnengekomen. In een inham in de tempelmuur zet je het beeldje neer. Het hoort gewoon daar…
En dan hoor je een zachte, vriendelijke stem… Wat zijn je wensen voor het komend jaar? Waar wil je energie aan geven?

▸ Planten / kruiden
Engelwortel, basilicum, laurier, benzoë, mirre.

Recepten

Spell
▸ Symbolen


▸ Thee


Wierook
Basilicum, mirre, rozemarijn, blauwe regen. Magische mengsels.