Water is vloeibaarder dan Lucht, maar evengoed ongrijpbaar. Het heeft geen vaste
vorm en past zich aan de omgeving aan. Water is eveneens onontbeerlijk voor het
leven op Aarde; zonder water is leven niet mogelijk. Het element vertegenwoordigt
de zee, de rivieren, het getij, maar ook de emoties. Het geeft de mogelijkheid
tot leven, maar kan het evengoed wegnemen, iets waar (zee-) varende volkeren
zich maar al te zeer van bewust waren. Je kunt er tenslotte in zwemmen of zinken.
Water kan – evenals emoties – kalm of stormachtig zijn. Een kalme geest, die
in evenwicht met de emoties is, geeft een weldenkend en invoelend mens 'met het
hart op de juiste plaats'. In teveel emoties kun je echter 'verdrinken', in feite
verloren raken, waardoor je niet meer met beide benen op de Aarde kunt komen,
het verstand geen Lucht meer krijgt en je geen Vuur voor actie meer hebt; een
zeer ongewenste situatie.
Eigenschappen
Water moet stromen, in beweging zijn, om werkzaam te zijn. De effecten ervan zijn daarom vooral duidelijk in combinatie met één of meer andere elementen:
- Vertegenwoordiger van liefde, relaties, sympathie, intuïtie, genezing, cyclus van het leven en reïncarnatie. Het element situeert zich bij schemering en zonsondergang en onsterfelijkheid. Het vermindert pijn en is bron van alle leven. staat voor bescherming.
- Gevoelens en emoties, mededogen, hartenwensen, liefde, flexibiliteit.
- Appel, citroenmelisse, hyacint, kamille, koriander, lelie, lotus, mirre, valeriaan, wilg.
- In oude verhalen wordt veelvuldig melding gemaakt van goden, geesten en elementalen, die in of rondom waterplekken zouden leven. Sommigen waren de mens goedgezind, maar anderen daarentegen pertinent niet. Te denken valt aan de Griekse Sirenen, die zeelui gek maakten met hun gezang zodat ze overboord sprongen en verdronken, of de Germaanse Lorelei, die in de Rijn hetzelfde zou hebben gedaan.
- Uit Scandinavië kwamen verhalen over de näcken, näkki of nøkk, die later door de oude Germanen necker en in het Middelnederlands nicker werden genoemd. Dit waren mannelijke watergeesten, waarvan kwaadaardige exemplaren op kwetsbare stervelingen zouden hebben gejaagd. Door het spelen van betoverende liedjes op de viool probeerden zij namelijk om vooral vrouwen en kinderen te verlokken om zich in meren, stromen of beekjes te verdrinken. Maar niet alle necker of nicker waren kwaadaardig; er zijn ook veel verhalen over deze watergeesten, waarin ze volkomen ongevaarlijk en zonder bijbedoeling hun zoete liedjes speelden voor iedereen: mannen, vrouwen en kinderen.
- In een groot aantal culturen zijn legendes te vinden over machtige watergodinnen, waarmee men zeker niet moest spotten.
- Zo zijn er verhalen van de Japanse godin Toyotama-Hime (‘prinses van de overvloedige juwelen’), die de dochter was van de zeegod Watatsumi. Zijn paleis zou diep onder de zee liggen en naar verluid zijn gemaakt van visschubben. Op een dag ontmoette Toyotama-Hime aan de rand van het water een sterfelijke prins, Yamasachi (‘geluk van de bergen’) of ook wel Hoori genaamd, die op zoek was naar een verloren vishaak. Het was liefde op het eerste gezicht en de twee trokken samen terug naar het ouderlijk paleis van de prins. Het duurde niet lang of de twee traden in het huwelijk. Alles was pais en vree, totdat Toyotama-hime na een jaar zwanger bleek. Keer op keer bezwoer zij haar man niet te komen kijken als zij hun kind zou baren. Telkens beloofde de prins dat niet te doen. Maar toen het moment daar was en Toyotama-hime zich alleen in een speciale hut van aalscholververen had teruggetrokken, kon de man zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij gluurde door een kier naar binnen en zag tot zijn schrik zijn vrouw in haar ware gedaante: als zeeslang. Toyotama-hime was hierdoor zo teleurgesteld en overstuur, dat zij met haar pasgeboren kind terugkeerde naar de zee. Tevens sloot zij voorgoed de poort tussen haar zee-wereld en de landwereld van haar man, zodat zij nimmer bij elkaar terug konden keren.
- Een andere belangrijke watergodin is Ochún die door de Yoruba stam in het zuidwesten van Nigeria werd vereerd. De religieuze overtuigingen van de Yoruba bevatten een pantheon van 401 goden en godinnen, die bekend stonden als Oricha's . Deze zouden diverse aspecten van de wereld en het menselijke leven hebben beheerst. Ochún wordt in de eerste plaats gezien als de godin van de liefde en de sensualiteit, maar daarnaast is zij godin en beschermster van zoetwaterstromen en dan vooral van de rivier Oshún in Nigeria.
- Bijzonder is, dat de verering van Ochún enkele eeuwen geleden met gevangengenomen en als slaaf verkochte Yoruba stamleden in Cuba terechtkwam, waar haar mythen zich mengden met die van de plaatselijke bevolking. Zo is zij zowel een Nigeriaanse Yoruba- als een Cubaanse godin. Zij is ook de beschermheilige van Cuba.
Water moet stromen, in beweging zijn, om werkzaam te zijn. De effecten ervan zijn daarom vooral duidelijk in combinatie met één of meer andere elementen:
- Water helpt om (letterlijk) stoom af te blazen of negatieve emoties uit te zweten in bijvoorbeeld een sauna of een pittige workout. Ook in de vorm van een verhitte drank, zoals kruidenthee of bouillon, kan Water opbeurend of genezend werken.
- Water met Aarde zorgt voor vruchtbaarheid en groei: Water maakt de droge Aarde ontvankelijk en Aarde zet het zuiverende Water om in een nieuwe levenscyclus van groei en gewassen.
- De combinatie van Water met Lucht helpt bij de verspreiding van fijne druppeltjes over een groot gebied. Ook valt echter te denken aan het gebruik van versterkende geuren: aromatische oliën worden aan Water toegevoegd, met Vuur verhit en dan aan Lucht vrijgegeven en verspreid.
- Water uit bepaalde oude bronnen zou doortrokken zijn van magische krachten en daardoor helende eigenschappen bezitten. Dit heilige bronwater zou dan ook vele zieken van hun kwalen kunnen genezen. Te denken valt bijvoorbeeld aan Chalice Well bij Glastonbury in Engeland of Lourdes in Frankrijk, waar nog steeds vele gelovigen naar toe trekken om door middel van het water aldaar en bepaalde rituelen rondom genezing te vinden.
- Een kelk is van oudsher een magisch symbool waarin water kan worden opgevangen en bewaard. In de Tarot is de kaartenreeks van de kelken dan ook sterk verbonden met het element Water. In veel culturen en religies wordt water (soms ook wijn) uit een kelk gedronken als onderdeel van een specifiek ritueel.
- Een heksenketel (of cauldron) is bij uitstek geschikt om magische kruidendranken en/of -soepen in te maken. Dit was dan traditioneel gezien altijd een gietijzeren pot met drie poten, die boven een heilig vuur werd gehangen. Echter, ook een gewone (kook-)ketel, waarin water wordt verzameld en gekookt kan prima voldoen.
- Een eenvoudige waterkom kan al dienst doen als opvang voor natuurlijk bronwater of regenwater. Voor het reinigen en beschermen van kristallen en amuletten kunnen deze in de waterkom worden gelegd (liefst een nacht en een dag en het beste tijdens volle maan); aanklevende restenergie zal er door worden verwijderd en zuivere, genezende kracht zal erin worden opgeladen. Om het water zelf op te laden: zet een volle waterkom 1-3 nachten tijdens de volle maan (1 nacht voor, tijdens en 1 nacht na volle maan) buiten op een ongestoorde plaats. Met het aldus opgeladen water kun je grotere voorwerpen reinigen of zuiveren door het water er overheen te gieten.
- Hiervan zullen er wellicht niet veel meer te vinden zijn, maar vele ervan werden in vroeger tijden gezien als putten, die direct toegang gaven tot het element Water. Vele wensen en bezweringen werden destijds in de vorm van steentjes, linten, pakjes, poppetjes, munten e.d. tijdens bepaalde rituelen in wensputten gegooid.
- Nu doen we dat nog wel eens bij grote fonteinen, vaak in de hoop ooit nog eens naar die bijzondere plek te kunnen terugkeren.