Vuur 
Ik wil... Ik vind dat... Ik hou van...
Vuur is machtig, dynamisch en veranderlijk. Echter, ook inspiratie en temperament vallen onder het element vuur; zonder deze zou het leven een stagnerende en eentonige boel worden. Termen als 'een vurig temperament' of 'vuur in het hart hebben' omschrijven onder meer de typische Vuurkwaliteiten. Vuur brengt vastberadenheid en moed met zich mee en daarmee actie. Het is moeilijk in toom te houden en kan ongebreideld tekeergaan, maar bij verstandig gebruik brengt het licht en warmte.

Eigenschappen
  • Vertegenwoordiger van licht en zon, bliksem, vruchtbaarheid, kracht, vreugde, ambitie, inspiratie en succes. De vernietiging van al wat overbodig is of is geworden. Element van het mannelijke of de God. Situeert zich in de felle middagzon. 
Trefwoorden
  • Inspiratie, geestdrift, transformatie, verandering, energie.
Wierook
  • Basilicum, den, gember, jeneverbes, kaneel, knoflook, laurier, peper, piment.
Leven van de mens en de elementen
  • In de oude alchemie namen de vier elementen een belangrijke plaats in en werden zelfs gezien als belangrijke aspecten, niet alleen in het dagelijks leven of in de wereld rondom, maar ook als aspecten van de mens. In deze zin staat het element Aarde bijvoorbeeld voor de materie, het stoffelijke en – wat de mens betreft – voor het lichaam. Aan het element Lucht wordt dan de geestkracht, het bewustzijn en de intelligentie toegeschreven, terwijl het element Water staat voor de emoties en het gevoelsleven. Bij het element Vuur is dat anders. Vuur heeft op onze planeet altijd een beperkte levensduur, net als eigenlijk de mens zelf. Vandaar dat het element Vuur in de oude alchemie vaak als equivalent van de levenskracht en levensenergie, van de menselijke levensduur zelf werd gezien. Niet zo vreemd eigenlijk, immers: Vuur vonkt en ontvlamt / de mens wordt geboren. Vuur brandt hetgeen als voedingsbodem dient op / de mens verbrandt of verbruikt hetgeen de Aarde biedt om te groeien en te leven. Wanneer de voedingsbodem is opgebrand of verbruikt, zal Vuur uitdoven / wanneer het lichaam is opgebrand of verbruikt, zal de mens sterven.
Magie van vuur
  • Vuur heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op de mens uitgeoefend. Niet alleen vanwege de duidelijke voordelen van een warm vuur op koude dagen of om voedsel te bereiden (waardoor het enerzijds de verhitting ervan bacteriën doodde en anderzijds het beter verteerbaar werd), maar ook vanwege de magische krachten ervan.
  • Vuur is een zeer actief en krachtig, en daardoor potentieel gevaarlijk element. Als het niet veilig of gecontroleerd wordt gebruikt, kan Vuur ontaarden in een vlammenzee en de gebruiker ervan zelfs consumeren. Toch heeft het werken met vuurmagie door de eeuwen heen iets zeer aantrekkelijks behouden en al vele generaties geïnspireerd.
Magische vuurattributen
  • Bij zogenaamde vuurrituelen, of die nu in het klein of in het groot worden uitgevoerd, worden van oudsher een aantal attributen gebruikt.
Rookstaven (Smudgen)
  • Rookstaven worden gevormd door gebundelde gedroogde kruiden, die strak worden samengebonden. Wanneer ze worden aangestoken, verspreiden ze een geurende rook, die vroeger (en nu) vooral wordt gebruikt om een plek of huis van boze geesten of negatieve energie te zuiveren (bijvoorbeeld rookstaven van witte salie worden hier vaak voor gebruikt). Ze zijn in speciaalzaken nog steeds verkrijgbaar.
Toverstokjes
  • Vroeger werden kleine houten stokjes verzameld, die daarna met een bepaalde intentie, wens of ‘betovering’ werden ‘gewijd’. Wanneer men dan het vuurritueel wilde uitvoeren, werden de toverstokjes (meestal in een vuurvaste schaal binnen of buiten) als een soort mini kampvuur verbrand.
Hout voor grote vuren
  • Eenzelfde idee schuilde vroeger ook achter het gezamenlijk oprichten van grote (vreugde-) vuren: om boze geesten te verjagen, om dolende zielen op afstand te houden, om te strijden tegen de goden van de duisternis enz. enz. Daarbij koos men de houtsoort, die voor het beoogde doel het krachtigst zou werken, zoals bijvoorbeeld appelhout voor positieve wensen en energie, eikenhout voor extra kracht en beukenhout voor kennis en inzicht.
Kaarsen  (zie ook: Kaarsenmagie)
  • Kaarsen staan eveneens symbool voor vuur: zij brengen immers het licht (en een beetje warmte) ervan waar men dat wil hebben. Vrijwel iedereen heeft wel kaarsen in huis, of dat in de vorm is van waxine- of theelichtjes of sierkaarsen: sfeervol op zon- en feestdagen en/of in de winter en handig in geval van een onverwachte stroomstoring. Via kaarsen kan echter ook worden gewerkt met vuurmagie, een gebruik dat al eeuwenlang bekend staat, maar ook vandaag de dag nog springlevend is. Te denken valt bijvoorbeeld aan een kaarsje opsteken voor iemand in een kerk of kaarsjes uitblazen op een verjaardagstaart, waarbij de jarige dan een wens mag doen.
Magie van vuur gebruiken
  • Vuur beschikt over de kracht van transformatie en reiniging. Men gebruikte het vroeger bijvoorbeeld in rituelen om slechte eigenschappen bij zichzelf of bij anderen mee weg te branden (in letterlijke zin waren dat de brandstapels). Met bepaalde soorten rook worden ruimten gereinigd en/of worden goede bedoelingen de wereld ingestuurd.   Een vuurritueel kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Eenvoudig is bijvoorbeeld het mediteren over een bepaald vraagstuk of probleem, terwijl je in de vlam(men) kijkt. Een andere is om een wens of intentie duidelijk te verwoorden (eventueel op te schrijven) en vervolgens een klein vuur of een kaars aan te steken. Concentreer je op het vuur en op de wens of intentie, spreek deze desgewenst tenminste driemaal toe hardop uit. Verbrand daarbij eventueel het papiertje met daarop de geschreven wens of intentie.
Kleuren van vuur
  • Met kleuren worden over het algemeen sterke, magische eigenschappen geassocieerd. De kleuren van Vuur kunnen variëren van roodgloeiend tot witheet, maar het meest bekend voor dit element zijn vooral rood, oranje en geel. Deze kleuren staan van oudsher voor kracht. Vooral rood   wordt door de eeuwen heen gezien als de kleur voor moed; het is dan ook niet toevallig, dat veel sportclubs en -verenigingen de kleur rood in hun embleem of tenue hebben.
  • Kaarsen worden vaak gebruikt als Vuursymbool. De vlam staat uiteraard voor het element Vuur en de was, die smelt tijdens het branden, duidt op transformatie. Omdat kaarsen ook nog in een veelvoud van kleuren te verkrijgen zijn, waarbij elke kleur een eigen betekenis heeft, kunnen zij hierdoor de magie van Vuur vergroten. Wanneer je voor een bepaald doel de Vuurmagie van een kaars wilt gebruiken, kies dan de daarvoor geëigende kleur. Kort overzicht van kleuren van kaarsen en hun betekenis in het algemeen.
  • Wanneer je niet de juiste kleur kaars kunt vinden, gebruik dan altijd een witte. Wrijf een kaars eventueel in met een geurolie (bijvoorbeeld met pepermunt-, lavendel-, ceder- of patchoeli-olie) voor een extra verfrissend en versterkend effect tijdens het branden.