Wiccan Rede
Een van de eerste dingen die Wiccans meestal leren als het gaat om het werken met magie, is het principe om schade te vermijden. Er wordt vaak gezegd dat dit de enige echte "regel" in Wicca is: niemand kwaad doen. Dit is de belangrijkste rode draad van wat bekend staat als de Wiccan Rede.

Als een op de aarde gerichte, levensbevestigende religie, is het logisch dat Wicca dit basisconcept zou opnemen. Het erkennen en respecteren van de kracht die we als magische wezens hebben, betekent het onderzoeken van onze eigen motieven voor ons spreukwerk en ervoor zorgen dat we geen intenties uitzenden die anderen negatief kunnen beïnvloeden. Dit is de reden waarom veel heksen al hun spreuken afsluiten met de woorden "voor het welzijn van iedereen", "met schade aan niemand" of andere soortgelijke uitdrukkingen. Maar waar komt dit beleid tegen schadelijke magie vandaan?

Zolang het niemand kwaad doet
De formulering van de Wicca Rede, “an it harm none, do what ye will” wordt toegeschreven aan Doreen Valiente. Valiente schreef veel van het rituele materiaal voor de Bricket Wood -coven van Gerald Gardner, en ze citeerde deze inmiddels beroemde regel in een toespraak die halverwege de jaren zestig werd opgenomen. De pseudo-archaïsche taal is soms verwarrend voor nieuwkomers in Wicca - 'an' was in voorgaande eeuwen een woord dat equivalent was aan 'if', net als 'ye' met 'you'. Een eigentijdse, informele vertaling zou kunnen luiden: "zolang het niemand pijn doet, doe wat je wilt ."

Er zijn twee mogelijke inspiratiebronnen voor de Rede die meestal worden aangehaald door historici van Wicca. Een daarvan is een verklaring van Aleister Crowley die van toepassing was op zijn eigen religie van Thelema: "Doe wat je wilt, zal de hele wet zijn". De andere is een Frans toneelstuk uit 1901 genaamd The Adventures of King Pausole , waarin het titelpersonage zijn onderdanen instrueert om hun buren geen kwaad te doen, maar verder te doen wat hen behaagt.

Veel Wicca-geleerden geloven dat Crowley de meest waarschijnlijke bron is, aangezien hij in de loop van hun vriendschap een enorme indruk op Gardner heeft gemaakt. Gardner zou echter expliciete vergelijkingen hebben gemaakt tussen de Wicca-moraal en de woorden van koning Pausole. Wat de ware inspiratie ook was - en misschien hebben beide bronnen bijgedragen - de Rede is een duurzaam en algemeen bekend kenmerk van de Wicca-moraalfilosofie gebleken.
De langere versie
Ondanks het wijdverbreide gebruik van de hierboven geciteerde regel, is er soms enige verwarring over wat we bedoelen als we verwijzen naar 'de Rede'. Tientallen jaren na de vorming van Bricket Wood, toen Wicca zich in populariteit verspreidde in de Verenigde Staten, verscheen er een lang gedicht in coupletten in een Amerikaans Pagan -tijdschrift met de titel "Rede of the Wiccae". De volledige versie van de Wiccan rede vind je hier.

Er werd beweerd dat het het werk was van een New England heks met de naam Adriana Porter, die de Craft beoefende jaren voordat Gardner eraan kwam. Veel mensen denken echter dat het op zijn vroegst in de jaren zestig is geschreven. Ongeacht de datum van herkomst is het echter in veel Wicca-tradities opgenomen.

Het gedicht bevat verschillende geloofsverklaringen, instructies voor ritueel werk, verwijzingen naar de sabbats en andere magische kennis. Het gebruik van rijm in het gedicht is nuttig om de regels in het geheugen vast te leggen - een veelgebruikte truc uit de oude tijd van de mondelinge traditie. Het laatste couplet introduceert en vermeldt vervolgens de regel die bekend staat als de Rede
'An Ye Harm None, Do What Ye Will'.

Dus wanneer Wiccans naar de Rede verwijzen, hebben ze misschien het hele gedicht in gedachten, of alleen de laatste regel. Hoe dan ook, het is het 'geen kwaad doen' -gedeelte dat de kern vormt van de Wicca-moraal. (Een ander, verwant principe als het gaat om het gebruik van magie is de "drievoudige wet").
Wiccan Rede: regel of richtlijn?
Een andere bron van verwarring voor sommige Wiccans is de vraag of "geen kwaad doen" echt een vaste regel is. Aangezien er geen enkele gezaghebbende tekst over Wicca bestaat, is er geen glashelder antwoord op deze vraag. Het woord "rede" zelf betekent echter "raadgever" of "advies", dus het lijkt erop dat het meer in de categorie van richtlijn dan in absolute regel valt.

Bovendien gaan Wicca en Hekserij in het algemeen over het nemen van verantwoordelijkheid voor iemands daden, in plaats van uit te stellen naar een externe morele autoriteit. Daarom nemen veel Wiccans "geen kwaad doen" aan als een goed advies om naar te leven. Natuurlijk kan de definitie van "schade" van persoon tot persoon verschillen, maar op zijn minst worden vloeken en andere beslist negatieve magie sterk afgeraden in de praktijk van Wicca!