Wierook
Wierook zijn dunne gespleten bamboehoutjes met daar omheen een mengsel van houtskool en de gemalen bast van een exotische boom, die als kleefstof dienst doet en voor de geur gebruikt men nog houtpoeders, etherische en parfum oliën en balsems. Nadat het water is toegevoegd vormt dit mengsel door de kleefstoffen een soort deeg of pasta. Dit deeg wordt met de hand om het bamboestokje gerold, waarna de stokjes in de schaduw worden gedroogd.
De geschiedenis van wierook
Wierook wordt al sinds de oudheid door de mens gebruikt. Van de oude Egyptenaren is bekend dat zij kruiden en houtsoorten van ver haalden en droogden om ze vervolgens te verbranden, waarbij heerlijke geuren vrij kwamen. Wierook betekent gewijde of heilige rook. Waarschijnlijk is het gebruik van wierook ooit ontstaan nadat iemand een stukje hars van de Boswellia boom op een vuurtje gooide en ontdekte dat de rook een heerlijke geur met zich mee droeg. De hars (frankincense= wierook) werd bij reukoffers gebruikt. Een reukoffer deed men om contact te maken met de Goden om te vragen om antwoorden op vragen en gebeden. De geur werd met de rook meegedragen naar de wereld van de Goden. In de tijd van de farao’s was wierook al een belangrijk onderdeel van hun rituelen. Wierook was bovendien belangrijk door zijn effect op negatieve invloeden van buitenaf. Het kalmerende effect van wierook komt hier vandaan. Oorspronkelijk komt wierook uit het Midden- Oosten, maar nu bijna altijd uit India, Nepal of Japan. In het Hindoeïsme maakt wierook een belangrijk deel uit van alle ceremonies, evenals in het Jodendom waar zelfs in de heilige geschriften een wierookrecept te vinden is voor wierook die geofferd moest worden.
Dat wierook al zo lang en zo wijd verspreidt gebruikt wordt, maakt wel duidelijk hoe belangrijk wierook is voor de spirituele beleving van de mens. Of de wierook nu gebrand werd als offer, om de stank van offers te verdrijven of om ruimtes te zuiveren van negativiteit, bij bijna elk ritueel werd wel wierook gebruikt. Wierook werd niet alleen gebruikt voor de Goden gunstig te stemmen, maar ook vergemakkelijkt het in trance raken, een andere staat van bewustzijnsniveau, waarop veel meditaties en spiritueel werk zich afspeelt. Het branden van wierook heeft zich in de afgelopen jaren ook steeds meer ontwikkeld tot iets voor de gezelligheid of iets dat gedaan wordt om een bepaald effect te krijgen op je geestelijke gesteldheid. Elke wierookgeur heeft namelijk een eigen werking daarop.
Wierookgeuren
Wierook kan worden gemaakt uit verschillende ingrediënten. Om wierook te maken heb je plantendelen nodig (bv. wierookboomsoorten, rozenblaadjes, schors van de berk, dennenhars etc). Deze plantendelen worden vermengd met bijvoorbeeld houtskool om te blijven smeulen en met een plakkend element zoals Arabische gom. Deze ingrediënten worden rond een stokje gerold. En zo ontstaat het wierookstokje. Zonder bamboestokje wordt de wierook als een kegeltje gevormd. Soms bestaat wierook enkel uit de druppels van de wierookboom. Een boom van ongeveer 3 tot 4 jaar oud wordt ingesneden, een klein deel van de boomstam wordt dan van zijn schors ontdaan. Op die plaats vormt hars zich als witte druppels. De druppels verharden tot kristallen en worden met een mes van de boomwond geschraapt en verzameld. Dit is de meest zuivere wierook. Deze wierook wordt dan gebrand op een kooltje. De wierook zelf steek je niet aan.
Bij het branden van wierook moet je met een aantal zaken rekening houden. Het hangt er helemaal vanaf welke vorm de wierook heeft, hoe je ermee omgaat. Wierook stokjes en kegeltjes zijn het makkelijkste in gebruik. Die kun je zo aansteken, uitblazen en verder lekker laten gloeien. Als je korreltjes of losse wierook gaat gebruiken heb je een vuurvast schaaltje of schelp nodig of een wierook vaatje. Zowel in het schaaltje als in het wierookvaatje leg je eerst wat zand, maak er wat groeven in, waardoor het kooltje ook lucht krijgt vanaf de onderkant en leg daar een kooltje op. Steek het kooltje aan totdat de randen wit worden. Dan leg je je wierook erop. Bij een wierookvaatje til je zo nu en dan het dekseltje op, zodat de wierook genoeg lucht krijgt. Bij een vuurvast schaaltje kun je zo nu en dan wat wapperen.
Hoe maak je zelf wierook?
Wierook maken is een kunst, je kunt wel allemaal dingen bij elkaar gooien en afwachten of het wel lekker ruikt, maar dat is eigenlijk niet helemaal de bedoeling. De kunst is om wierook zo te maken dat het lekker ruikt en dat het ook goed is voor het doel waarvoor je het gaat maken. Wierook voor jaarfeesten moet passen bij het jaarfeest, wierook voor een maanviering moet passen bij die specifieke maanviering , wierook om te mediteren moet ingrediënten in zich hebben die dat ook bewerkstelligen etc.
Als je losse wierook wilt gebruiken is dat niet zo moeilijk om zelf te maken. De kruiden, bladeren en vruchten die je wilt gebruiken moet je eerst plukken en drogen. Als je de zaadjes van iets wilt drogen is het handig om er een papieren zakje omheen te doen tijdens het drogen. Doe de kruiden met de bovenkant onderin het zakje, zodat de zaadjes in het zakje vallen en niet ernaast. Bladeren, takjes en bloemen kun je als ze gedroogd zijn verpulveren in een vijzel, daardoor kun je ze beter doseren. Als je je losse wierook tot korrels wilt maken moet je er hars bij doen. Met name Arabische gom is hiervoor erg geschikt. Stamp de hars fijn en los ze op in een heel klein beetje water (niet te veel want dan wordt het te vloeibaar en heb je er niets meer aan). Zodra je een hele dikke stroopachtige substantie hebt gekregen meng je je ingrediënten er doorheen en maak je er kleine korrels van die je laat drogen.
Het maken van staafjes en kegeltjes gaat op een andere manier. Je droogt de kruiden en maalt ze heel fijn. Hierna meng je dit met een plakkerige, brandbare substantie en smeer je alles uit tot een vel. Dit moet een tijd drogen en daarna rol je het op staafjes of je rolt er kegeltjes van. Daarna moet het weer verder drogen tot de wierook helemaal hard is.
Wat heb je nodig?
  • Stokjes van bamboe om de wierook omheen te rollen. Deze stokjes worden in India met de hand gespleten uit grote bamboe stokken.
  • Houtpoeders, die er later voor zorgen dat de wierook blijft branden of smeulen. Je kan allerlei soorten hout gebruiken, zoals sandelhout (heel duur) of cederhout. Elke houtsoort brengt zijn eigen geur mee. Bij bloemengeuren willen we liever niet een bijkomende houtgeur hebben en daarom gebruiken we daarbij houtskool.
  • Houtskool heeft namelijk vrijwel geen geur meer, omdat het voorgebrand is.
  • Kruiden, bladeren, wortels en bloemen. Je kan eventueel ook kruiden, bladeren, wortels of bloemen fijnmalen en bij de poeders doen om een uniek mengsel te verkrijgen.
  • Essentiële oliën of parfum oliën: de oliën geven de wierook het belangrijkste deel van de geur.
  • Jigat: dat is de gemalen bast van een exotische boom. Deze bast zit vol lijmstoffen die nodig zijn om het poedermengsel samen te houden.
Als je alle ingrediënten klaar hebt staan, dien je de volgende stappen te maken:

  • De formules: aan de hand van de ingrediënten kan je een formule of recept maken voor de wierook die je wilt gaan maken. Je hebt 2 formules of recepten: 1 voor de poeders en 1 voor de oliën.
  • De formule voor de ingrediënten: voor elke formule heb je altijd 30% jigat nodig (minder dan 30% maakt dat de wierook later brokkelt en meer maakt het wierookdeeg te plakkerig). De andere 70% kan je opvullen met houtpoeders, kruiden en/of houtskool. Des te meer houtpoeders en kruiden je gebruikt des te houtiger of kruidiger wordt de wierook later.
  • De formule voor de oliën: voor de formule van de oliën kan je 1 soort olie gebruiken of een mengsel van 2 of meer oliën samen. De hoeveelheden van de oliën kan je steeds veranderen, waardoor je elke keer een andere geur krijgt. Soms brengt een kleine verandering in de formule een grote verandering in de geur.
  • Het afwegen/het afmeten van de ingrediënten: op basis van de formule kan je nu de ingrediënten afwegen (met een weegschaal) of afmeten (met een lepeltje) en samenvoegen.
  • Het afwegen/afmeten van de oliën: op basis van de formule kan je vervolgens de oliën afwegen (met een heel precieze weegschaal) of makkelijker door het af te meten met druppels (met een oogdruppelaar) en te verzamelen in een flesje of klein kommetje. De hoeveelheid olie ten opzichte van de poeders is tussen de 10 en 20%; dus als je een mengsel hebt van 10 gram poeders, dan kan je daar 1 tot 2 gram olie bij doen.
  • Het deeg/de pasta maken: de poeders dien je in een kommetje te doen, waarna je de olie toevoegt. Na een beetje mengen kan je er een klein beetje water bijdoen. Nu begint het echte mengen en kneden en dat doe je met je vingers. Steeds voeg je een klein beetje water toe tot het mengsel een deegje of een pasta wordt. Teveel water maakt het deegje te plakkerig en te weinig water maakt het deegje brokkelig. Dus de juiste hoeveelheid water is erg belangrijk.
  • Het rollen: als het deegje klaar is, kan je gaan rollen. Het rollen doe je op een ruw houten plankje. Je neemt een bamboestokje in je linkerhand (als je rechts bent) en met je rechterhand leg je het deegje op het stokje. Dan beweeg je je hand voor- en achteruit, waardoor het deegje om het stokje gaat zitten. Daarna trek je met je linkerhand het stokje onder je rechterhand uit, terwijl die hand voor- en achteruit blijft gaan waardoor het stokje op en neer blijft rollen. Met de druk van je wijsvinger van je rechterhand bepaal je de dikte van het deeg om het stokje. Als het deeg om het hele stokje heen zit kan je het nog een beetje afwerken door er met je hele hand overheen te rollen zodat het overal regelmatig omheen zit. Als het deegje tijdens het rollen aan je vingers blijft plakken kan je je vingers steeds met wat houtpoeder droog en stroef maken. Dat poeder kan je op het plankje leggen.
  • Het drogen: na het rollen moeten de stokjes een nachtje drogen.
  • Het branden: de volgende dag kan je je eigengemaakte wierook branden.
  • Kegeltjes: als het rollen niet goed is gelukt, kan je altijd kegeltjes van het deeg maken.
Je ziet dat het maken van wierook stokjes best veel werk is, maar het is wel heel leuk om te doen.
Wierook en de elementen
In oude tradities wordt verteld dat alles in de wereld opgebouwd is uit 5 elementen, namelijk: aarde, lucht, vuur, water en ether. Wierook is een van de weinige producten dat alle 5 de elementen in zich combineert. Wierook bestaat uit aarde (de ingrediënten), verspreidt zich via de lucht, wordt bereid met water, wordt gebrand met vuur en heeft een etherische (fijnstoffelijke) Werking (kalmerend, beschermend, positieve dingen aantrekkend). Waarschijnlijk werkt wierook daarom zo harmoniserend en helend. Wierook is een heel bijzonder en spiritueel iets, met heel veel toepassingen op het gebied van verstand, gevoel en lichaam.
Magische mengsels