Binaural Beats
Misschien heb je er van gehoord, misschien ook niet: binaural beats. Eigenlijk is het niets meer dan geluid waarbij ieder oor een andere frequentie hoort, vaak in de vorm van trillingen. Het doel? Jou en je brein in een andere staat brengen voor een betere concentratie of diepere nachtrust. Klinkt zweverig, blijkt pure wetenschap!


De invloed van hersengolven

Gedurende de dag produceert je brein ontelbaar veel elektrische ‘schokjes’. Deze worden gevormd door de neuronen in je brein en kunnen gemeten en vastgelegd worden. Het ritme dat we vervolgens zien noemen we ‘hersengolven.’
De frequentie van deze hersengolven is echter niet stabiel: gedurende de dag fluctueert het, afhankelijk van de activiteiten of werkzaamheden die je uitvoert. Zo maakt je brein andere trillingen aan als je slaapt dan wanneer je actief bent. Of denk aan momenten waarop je gestresst bent; je brein zendt dan een andere frequentie uit dan wanneer jij je concentreert.


Deze frequenties kunnen we grofweg onderscheiden in 5 verschillende mate van intensiteit

▸ Delta-golven (0,2 - 4 Hz)
  • Deze langzaam lopende golven synchroniseren de diepe slaap. Dit is de staat waarin je niet droomt en deze is belangrijk voor een rustgevende slaap. Gedurende deze tijd geeft je lichaam hormonen af die je nodig hebt voor je herstel en de reparatie van je cellen.
▸ Theta-golven (4 - 8 Hz)
  • Deze ontstaan als je in slaap valt of als je erg moe bent.
Alfa-golven (8 - 12 Hz)
  • Hier ben je wakker terwijl je ogen dicht zijn, bijvoorbeeld tijdens het mediteren of dagdromen.
Bèta-golven (12 - 27 Hz)
  • Deze golven verschijnen als je met open ogen zintuiglijke prikkels uit je omgeving waarneemt en mentaal actief bent.
Gamma-golven (27Hz en hoger)
  • Als je je concentreert en intensief studeert, ontstaan er gamma-golven. Hier komen productiviteit en creativiteit samen en zorgen voor mentale uitmuntendheid.
Van binaural beats wordt verondersteld dat ze bij de juiste frequentie positieve effecten hebben. De beats zouden de concentratie bevorderen door een persoon in de staat van de gammagolf te brengen. Omgekeerd kunnen ze met behulp van lage frequenties ook zorgen voor ontspanning en hulp bij slaapproblemen.
Zoals je ziet komt de hoogte van de frequentie overeen met de mate van alertheid en opwinding. Hoe lager jouw breingolven, hoe relaxter je bent. Des te hoger, des te alerter - begeeft je brein zich echter te lang in een te hoge frequentie, dan kan dit leiden tot angst- en paniekklachten. Meer is dus niet altijd beter.


Dit is hoe binaural beats werken

Normaal gesproken neem je geluid met beide oren waar. En ook al zou je één oor bedekken, dan zou je het nog horen. Weliswaar minder luid, maar wel aanwezig. Je brein vindt dit geluidsverschil niet prettig, en zal daarom zijn best doen om het te compenseren: het maakt een eigen geluid aan; een derde trilling. Deze trilling noemde Gerald Oster, biofysicus, ‘binaural beat’.
Hierbij maakt het niet uit welke frequentie geluid je waarneemt. Zolang er een verschil bestaat, komt je brein tussenbeide en maakt het zelf de ontbrekende trilling aan.
  • Stel dus dat jouw linkeroor een trilling van 300 Hz waarneemt en je rechteroor een van 320 Hz, dan produceert je brein zelf een derde trilling met het resterende verschil; 20 Hz.
Omdat jouw brein reageert op audiovisuele stimulans reageert het vervolgens op deze “zelfbedachte” trilling, ook al “hoort” het in principe niets. Het vertoont een zogenaamde Frequency Following Respons (FFR): een neurologische reactie waarbij je brein zich aanpast aan wat het ziet of hoort. In het geval van binaural beats zullen bepaalde hersengebieden oplichten zodra ze een andere frequentie hersengolven oppikken.
Klinkt moeilijk, maar het komt om het volgende neer:
  • Luister jij naar muziek waarbij je trillingen hoort die niet overeenkomen met de trillingen in je brein, dan past het brein zich aan: het activeert hersengebieden die overeenkomen met het geluid dat het hoort. Zo kun je dus heel eenvoudig je brein in een bepaalde staat krijgen.


Manieren waarop jij binaural beats kunt gebruiken

Je kunt verschillende situaties bedenken waarin jij je brein in een andere staat wil brengen; zodra je aan een concentratieklus werkt bijvoorbeeld, of om na een drukke werkdag te ontspannen. Een “greep uit de collectie” der mogelijkheden:

▸ Delta
  • (0.5 Hz) Pure Delta - De perfecte golf om persoonlijke bevestiging op te wekken en je gedachten op te schonen. Na een tijdje val je zeker in slaap.
  • (1Hz) Slaappil - Dit is de DEEP SLEEP-cyclus van 1 Hz. Zeer diepgaand effect! Gebruik dit vlak voor of tijdens het slapen.
  • (3hz) Diepe meditatie - Luister hier elke avond naar met om ervan te profiteren. Gebruik dit vlak voor of terwijl je slaapt, mediteer en visualiseer je toekomst op een goede manier.

▸ Theta
  • (6Hz) De zelfsuggestie golf - De perfecte golf om te ontspannen en automatisch nieuwe concepten aan je onderbewustzijn te suggereren!
▸ Alfa
  • (9 Hz) Overwin krachtig alle omstandigheden! - Begin met het opruimen van negatieve gedachten VOORDAT je de staat van kalme maar sterke kracht binnengaat die uiteindelijk zal toeslaan. Maak je er niet druk om door alles los te laten. Vraag om de kracht van innerlijke VREDE......
  • 11Hz) Dagdromen - De inductiegolf van de dagdroom! Gebruik dit om je toekomst op een goede manier voor te stellen en te visualiseren!!

▸ Bèta
  • (23Hz) Actief en alert - De kracht van geluid en golven! Blijf actief en alert. Train, ren en werk ermee!

▸ Gamma
  • (40Hz) Voor een geniaal brein - De stimulusvibratie! Gebruik dit terwijl u aan uw computer zit, om te gamen, in huis, studerend of zelfs wanneer je oefent.

  • (50Hz) De ultra Gamma - Deze golf wordt gebruikt voor het binden van onze zintuigen met betrekking tot waarneming en is betrokken bij het leren van nieuw materiaal.


Luisteren naar binaural beats

Het beluisteren van binaural beats is even simpel als het beluisteren van je favoriete muziek. Je zoekt simpelweg het juiste nummer op en speelt het af. Een belangrijke kanttekening: het werkt alleen wanneer je een koptelefoon gebruikt. Die heb je dus wel nodig. Volg daarbij onderstaande drie tips op en de beats komen volledig tot hun recht.

1. Creëer de juiste omstandigheden
  • Indien je binaural beats wilt gebruiken om je concentratie te verhogen, zul je 15 tot 20 minuten de tijd moeten hebben om naar de trillingen te luisteren. Het beste is nog om gedurende je werkzaamheden naar binaural beats te luisteren. Probeer hierbij afleiding en externe prikkels zoveel mogelijk te vermijden: je hebt immers niets aan concentratie verhogende muziek wanneer je telkens wordt gestoord. Ga daarom afgezonderd zitten en zet notificaties en dergelijke uit. Staat een diepere en langere nachtrust op je wensenlijst, luister dan vlak vóór je naar bed gaat én terwijl je in bed ligt naar de trillingen. Stel je device zo in dat na één uur het afspelen automatisch stopt.

2. Zorg dat het geluid tot zijn recht komt
  • Binaural beats werken alleen indien je een koptelefoon draagt. Er moet immers een frequentieverschil tussen je linker- en rechteroor ontstaan - binaural beats op een luidspreker spelen werkt dus niet. Kies daarom een koptelefoon of bluetooth oortjes, het liefst een met een noise canceling functie. Zo elimineer je afleidend achtergrondgeluid en komen de binaural beats nog beter tot hun recht. Let daarbij gelijk op het volume: de trillingen werken niet beter zodra ze uit je koptelefoon blèren. Een aangenaam volume is voldoende.

3. Kies de juiste frequentie
  • De belangrijkste tip die we je kunnen geven: let altijd op de frequentie die je gebruikt. Het maakt namelijk het verschil tussen een geconcentreerde staat en een waarbij je lekker wegdut. Dat laatste kun je niet gebruiken zodra je aan een zware concentratieklus werkt of een auto bestuurt. Kijk daarom altijd kritisch naar je behoefte en kies op basis daarvan je binaural beats uit.


Kortom

Baadt het niet, dan schaadt het niet. Dat geldt zeker voor binaural beats. Het onderwerp klinkt misschien heel mysterieus, maar dat is het zeker niet. Het is simpelweg een neurologisch fenomeen waar jij handig gebruik van kunt maken, ongeacht of je nou je concentratie wil verbeteren of een diepere nachtrust tegemoet wil gaan. Wat houdt je tegen?