Zonnevlechtchakra
Ik kan, wil

Het derde chakra heet Manipura . ‘Mani’ betekent vanuit het Sanskriet ‘juwelen’ en ‘Pura’ betekent ‘stad’. Letterlijk betekent het ‘een stad vol juwelen’. Je kan dit herleiden naar ‘schitterend’ en ‘flonkerend’. Dit Chakra kan ons helpen om in onze kracht te staan en te ‘schitteren’.
Manipura wordt ook wel ons zonnevlecht chakra genoemd. Dit komt omdat hier onze innerlijke kracht ligt. Ook is dit chakra verbonden met onze Agni, dit is ons innerlijke vuur volgens de Ayurveda.

Emotie:
Schaamte
Kleur: Geel
Frequentie: 528 Hz
Voeding:
Geur: Gardenia
Edelstenen:





Amber
Citrien
Opaal
Tijgeroog
Toermalijn
Topaas
Element: Vuur

Locatie derde chakra
Ons derde chakra bevindt zich qua hoogte net iets boven de navel en dan meer naar binnen in onze buik. Dit chakra is dus ook goed verbonden met onze spijsvertering. Dit chakra zorgt voor het onderhouden, het energielevel verhogen en het zorgt ervoor dat de energie zich kan verspreiden door ons lichaam. 
Wat is de zonnevlecht?
Het element vuur is met de Zonnevlecht verbonden. Dit chakra ligt bij ons innerlijke vuur, ons agni, in de buurt. Ons innerlijke vuur zorgt onder andere voor de spijsvertering en ondersteunt dus ook de alvleesklier, maag, lever en de milt.
Ook heeft ons innerlijke vuur te maken met onze innerlijke kracht. Denk maar aan de uitdrukking ‘het vuurtje aanwakkeren’.
De energie van dit chakra helpt je om in actie en beweging te komen. Het helpt je met transformeren op een fysiek niveau (spijsvertering) en energetisch niveau. Onze wilskracht komt vanuit dit chakra. Dit chakra laat je je eigen kracht voelen, zelfverzekerd, een goed gevoel van eigenwaarde en discipline. Vanwege het element vuur, stimuleert dit ook de warmte in jouw persoonlijkheid. Jouw vuur, jouw passie komt hier vandaan.
In dit chakra worden het onderbewust en bovenbewuste verbonden. De geest (Shiva) en aarde (Shakti) komen hier samen om onze identiteit te vormen. Deze verbinding helpt jouw spirituele ontwikkeling. Daarnaast vangt het derde chakra alles op wat vanuit de andere chakra’s komt. Als een ander chakra verstoord is, uit zich dit eerst via de zonnevlecht.
Ontwikkeling zonnevlechtchakra
Dit chakra ontwikkelt zich voornamelijk in de puberteit. Vanaf ons 14e tot ons 21e jaar verandert er veel in ons leven. We gaan naar de middelbare school, we beginnen aan een studie, we gaan het ouderlijk huis uit, en beginnen aan relaties. Ook maakt ons lichaam nog steeds veranderingen door. Veel transformatie vindt plaats in deze fase. In de puberteit zoeken we onze grenzen op en ook de grenzen van anderen. We stellen onszelf meer open voor de meningen van anderen, en ontdekken wat we willen in plaats van wat we moeten.
We worden ons bewust van hoe we onszelf ervaren, en wat onze persoonlijkheid voor invloed heeft op onze relaties. Emoties en angsten kunnen sterk opkomen. We kunnen egoïstischer worden en ons meer terug trekken. In deze fase kunnen we onze dromen en doelen ontwikkelen.
Kleur zonnevlecht
Geel is de kleur van onze zonnevlecht. De kleur geel heeft te maken met zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde. De kleur heeft ook te maken met de zon en vuur. Het element dat in dit chakra overheerst is vuur.
Chakra symbool Manipura
Het symbool van dit chakra is een Lotus met 10 bloembladeren. Er zit een rode driehoek op en deze staat symbool voor het vuur. Op elk bloemblad staat weer een Sanskriet letter. Deze staan voor Spirituele onwetendheid: dorst – jaloezie, verraad, schaamte, angst, walging, waanideeën, dwaasheid en droefheid.
De zonnevlecht in balans
Op een fysiek niveau kun je bij een gebalanceerd chakra merken dat je spijsvertering soepel gaat. Jouw innerlijke vuur werkt goed en de voeding die je tot je neemt wordt zonder problemen verteerd. Als de zonnevlecht in balans is, voel je je zelfverzekerd, daadkrachtig, doelbewust en ondernemend. Je hebt veel wilskracht en maakt makkelijk beslissingen. Je bent zelfbewust en vanuit die bewustwording kloppen de keuzes die je maakt. Ook accepteer en erken je jezelf, waardoor je innerlijke kracht volledig te zijn recht komt. Uitdagingen ga je aan omdat je je bewust bent van je kracht. Je kunt jouw energie dus in daden omzetten. De warmte van dit chakra zorgt ervoor dat je liefde uitstraalt. Vrienden voelen dat ze bij je terecht kunnen.
De zonnevlecht uit balans
Als dit chakra uit balans is, kun je dit fysiek duidelijk merken. Je kunt problemen ervaren met alles wat met de spijsvertering te maken heeft. Denk maar aan de lever, de maag, gal, constipatie of juist diarree. Jouw innerlijke vuur ‘brandt’ niet hard genoeg om jouw lichaam te ondersteunen bij deze processen. Vuur is erg dynamisch en veranderlijk. Als dit chakra uit balans is, ben je bang voor veranderingen en blijf je in de ‘comfort zone’. Zo heb je een gevoel van bescherming.
Dit uit zich niet alleen in fysieke situaties maar ook mentaal. Als je constant tegen jezelf blijft zeggen dat je ‘het toch niet kunt’, wordt de stap om het echt te doen, steeds groter. Je kunt je onzeker voelen, bent makkelijk te manipuleren en je hebt weinig discipline. Ook kun je je erg druk maken om wat andere mensen van jou denken. Je bent bang dat ze jou niet goed genoeg vinden. Eigenlijk bekritiseer en beoordeel je jezelf en daarmee wijs je jezelf af. Jouw zonnevlecht raakt hierdoor uit balans en je wilskracht wordt verzwakt.
Soms kan dit chakra ook teveel energie hebben. Dit kun je herkennen aan maagzuur, letterlijk het vuur wat omhoog komt. Op een ander level kun je merken dat je te fel wordt naar anderen, agressief of je maakt veel ruzie.
Het derde chakra in balans brengen
Gele voeding helpt om jouw zonnevlecht weer in balans te krijgen. Hierbij kun je denken aan ananas, bananen, kurkuma, maïs, gele paprika et cetera. Het toevoegen van peper en / of verwarmende kruiden kan ook helpen. Dit helpt om het vuur ‘op te stoken’.
De volgende meditatie kan fijn zijn om in de zon te doen. Dat kan buiten zijn, of binnen achter het raam. Tijdens deze meditatie kun je het chakra visualiseren als een grote, gele, schijnende zon. Laat deze zon telkens feller schijnen op elke inademing. Als dit al goed schijnt kun je een verbinding visualiseren met de ‘echte’ zon en jouw chakra. Laat de zon jouw chakra versterken met elke inademing. Alsof je telkens meer zonne-energie inademen via het derde chakra.
Candle gazing, het staren naar een vlammetje op ooghoogte, werkt ook stimulerend voor het element vuur.
Vanuit de Yoga bestaat er Kapalbhati. Deze wordt ook wel de vuurademhaling genoemd. Je gaat hiervoor rechtop zitten je kan de handen eventueel op de buik plaatsen. Je focust jezelf op de uitademing. Dit zijn korte en krachtige uitademingen via de neus, waarbij je de navel naar binnen trekt, richting de terug. Het zijn ongeveer 2 uitademingen per seconde. De inademing komt vanzelf. Deze ademhaling stimuleert ons innerlijke vuur en dus onze derde chakra.
Drie Yoga houdingen voor bij het zonnevlechtchakra
Urdhva Prasarita Padasana
Voor deze houding ga je op de rug liggen. Je kunt de handen onder het zitvlak plaatsen voor iets meer steun. Als je iets meer wilt kun je de armen naast het lichaam plaatsen of over het hoofd. Je brengt de benen recht omhoog, en de voetzolen wijzen richting het plafond. Op de uitademing laat je de benen 1/3e zakken en je ademt diep in. De volgende uitademing laat je ze nog iets verder zakken en weer een inademing. Je laat de benen op de volgende uitademing tot net iets boven de grond zakken en op de inademing daarna neem je de benen weer helemaal mee omhoog. Je kunt deze oefening 3 tot 5 keer herhalen.
Navasana
Deze houding ken je misschien wel als de boothouding. Je komt zitten op de zitbotjes en je brengt de onderbenen parallel aan de mat. Tegelijkertijd beweeg je je gewicht iets naar achter. Je strekt de armen parallel aan de mat en langs de knieën. Reik de borstkas naar voren en creëer en rechte rug. Houd de nek lang en kijk mee schuin omhoog. Als je meer uitdaging wilt, kun je de benen strekken.
Ardha Matsyendrasana
De Ardha Matsyendrasana is een twist. Je gaat zitten met gestrekte benen en zorgt dat de zitbotjes goed in contact zijn met de mat. Houd het rechterbeen gestrekt en buigt het linkerbeen. Plaats daarna de linkervoet over het rechterbeen op de mat. Zorg dat de binnen en buitenkant van de voet in verbinding staan met de mat. Je kunt het rechterbeen nu buigen, zodat de rechtervoet dicht bij het linker zitbotje uitkomt. Je ademt hier diep in en verlengt de rug en de armen mee omhoog. Op de uitademing draai je dan naar links. Je kunt de linkerarm achter je plaatsen en met de rechterarm de linkerknie vasthouden. Herhaal deze houding na 10 ademhalingen aan de andere kant.