Coll - Hazelaar
Corylus avellena
(uitgesproken als 'Col')
Hazelaar - de boom aan het einde van de wereld
Hazelaar is de boom die in het centrum van de Andere Wereld staat, of het Einde van de Wereld, afhankelijk van de mythe.
In de Keltische mythologie hangen negen magische hazelaars boven de heilige Bron van Wijsheid en laten hun hazelnoten in de put vallen. Het water van de put stroomt in beekjes waar de magische noten worden gegeten door de Zalm der Wijsheid.
Heilige noot
Degenen die de noten of de vis consumeren, krijgen profetische vermogens. Vaak vertelden verhalen over een legendarische held die op zoek was gestuurd naar de bron aan het einde van de wereld om een heilige noot te vangen voordat deze de zalm van wijsheid bereikte.
Volgens de folklore was de hazelaar vaak te vinden met de appelboom en de meidoorn op de grens tussen werelden waar magische dingen zouden voorkomen.
Hoeders van de hazelaar in Ierland en Groot-Brittannië
In veel mythen heeft de hazelaar een voogd. In Ierland leeft Bile Ratha, de poëtische fee in de hazelaar. In Schotland is de hazelaar de mythische Hind Etin en in Noord-Engeland heet de hoedster van de hazelaar Melsh-Dick.
Het omhakken van een hazelaar wordt als extreem pech beschouwd en er zou ooit de doodstraf op staan.
In de Griekse en Romeinse mythologie wordt de hazelaar geassocieerd met Hermes en Mercurius die intelligentie vertegenwoordigen. De staf van Hermes zou van hazelaarhout zijn gemaakt.
Dit is een praktijk die wordt gevolgd door sommige druïden die de voorkeur geven aan een hazelaarstaf boven de traditionele eik.
Hazelstaven werden vaak gezien als een teken van autoriteit en het oud-Engelse woord voor hazel, 'haesl', betekent 'baton of authority'.
In de Britse folklore wordt Hazel geassocieerd met liefde en vruchtbaarheid. In Engeland werd een nieuwe bruid traditioneel begroet met een geschenk van hazelaars en tot het midden van de twintigste eeuw geloofden plattelandsmensen dat een goed vertoon van hazelaarkatjes een jaar met veel baby's voorspelde.

Hazelaar in de Keltische Horoscoop

Hazelaar in de Keltische Maankalender

Bron: