Nuin - Es
Fraxinus excelsior
(uitgesproken als 'Nyin')
Es - een van de heilige bomen van Ierland
De es maakt deel uit van de olijffamilie en wordt gewaardeerd om zijn kracht en helende eigenschappen. In Ierland werd de es samen met de eik en meidoorn beschouwd als een van de trilogie van heilige bomen.
Drie van de vijf magische bomen van Ierland waren essen, samen met een eik en een taxus.
Helaas werden deze bomen in 665 door de christenen gekapt om hun overwinning op het heidendom te symboliseren, hoewel sommige heidense tradities door de christenen werden overgenomen en sommige bomen in verband werden gebracht met de verhalen van de heiligen.
St. Patrick zou de slangen uit Ierland hebben verbannen met een asstok, wat in de Ierse mythologie het favoriete hout was voor een toverstaf.
Ierse emigranten namen de Es mee naar Amerika
Volgens de schrijver Robert Graves die de moderne Keltische boomkalender creëerde, een boom die afstamde van de heilige boom van Creevna, stond er in de 19e eeuw nog een andere heilige es.
Ierse emigranten naar Amerika namen stukjes as mee als amulet tegen verdrinking. Men dacht dat as macht over water had en werd vaak geplant in de buurt van heilige bronnen die bekend staan als 'beschermputten'. Het werd ook gebruikt om boten te bouwen. In de oude Griekse mythologie werd as geassocieerd met Poseidon, de god van de zee.
Mogelijk vanwege zijn kracht en het vermogen om tot grote hoogten te groeien (meer dan 40 meter), verwijst de Keltische mythologie naar de Es als de Wereldboom, een boom die zich uitstrekt tussen werelden, de ruggengraat van het universum.
Het is de boom die de levensboom vertegenwoordigt, met zijn hoge takken die tot in de hemel reiken en zijn enorme wortelsysteem diep onder de aarde uitgespreid.
De Noorse mythologie had vergelijkbare overtuigingen dat de as de boom was waarvan gezegd werd dat hij het universum overspande en werelden met elkaar verbond.

Es in de Keltische Horoscoop

Es in de Keltische Maankalender

Bron: