Frigg werd in de Noordse mythologie de "Eerste onder de godinnen" genoemd, de vrouw van Odin, koningin van de Asen, en godin van het firmament.
De naam Frigg betekent “liefde” of “geliefde”. Het woord is afkomstig uit het Proto-Germaans *frijjō, cf. Sanskriet priyā "dierbare vrouw"). Zij was in vele culturen uit de noordelijke helft van Europa bekend.

Eigenschappen
Als Ásynjur is zij de godin of patrones van het huwelijk, het moederschap, de vruchtbaarheid, de liefde en de seksualiteit, de huishouding en de huiselijke kunsten. Dat kenmerkt haar als een moedergodin.
Haar hoofdfunctie, zoals die in de Noordse mythologische verhalen tot uitdrukking komt, is die van echtgenote en moeder, maar zij heeft er nog meer. Ze heeft de macht over de voorspelling, al zegt ze zelf niet wat ze weet, en zij is de enige die naast Odin op de hoogverheven troon Hlidskjalf mag zitten vanwaar ze een volledig zicht op het universum hebben. Samen met haar man neemt ze mee deel aan de Wilde Jacht (Asgardreid).
De kinderen van Frigg zijn Baldr, Hodr (en in een Engelse bron ook Wecta). Haar stiefkinderen zijn Hermóðr, Heimdall, Týr, Vidar, Váli, en Skjoldr. Thor is ofwel een broer of een stiefzoon van haar. Haar trouwe gezellin is Eir, dokter van de Asen en godin van de genezing.
Attributen en verblijf
In Scandinavië staat de constellatie "Orion" bekend als "Friggs spinnewiel of spinrokken" (Friggerock). Sommigen wijzen erop dat dit sterrenbeeld op de hemelequator staat, zodat het draait in de nachtelijke hemel. Dit zou de associatie met het spinnewiel van de hemelgodin kunnen hebben teweeggebracht. Men zegt dat zij de nevels en wolken heeft geweven of gesponnen.
De halruimte waar Frigg in Asgaard verblijf houdt is Fensalir. Dat betekent “Moerashallen”. Dit kan erop wijzen dat moerassig of modderig land (beginnend land) speciaal aan haar werd toegewijd. Maar daarover is niets definitief bekend. Vergelijk de moerasvrouw en witte wieven.
De godin Sága, die wordt beschreven als samen met Odin drinkend uit gouden bekers in haar hal “Verzonken Banken”, zou Frigg kunnen zijn onder een andere naam.
Symbolen geassocieerd met Frigg:
  • Sleutels
  • Spinrokken
  • Spoel
  • Maretak
Het verband tussen Freya en Frigg
Frigg is de hoogste godin van de Asen, daar waar Freya de hoogste godin van de Wanen is. Er zijn heel wat argumenteringen geweest voor en tegen de idee dat Frigg en Freya in werkelijkheid dezelfde godin zouden zijn, avatars van elkaar. Sommigen baseren zich op linguïstische analyses, anderen op het feit dat Freya niet gekend was in het zuiden, maar eerder in het hoge noorden. Op sommige plaatsen werden ze bovendien als dezelfde godin beschouwd, op andere plaatsen als verschillend. Er zijn natuurlijk duidelijke gelijkenissen tussen beide:
  • Ze hadden allebei een mantel van arendsveren en konden van vorm veranderen
  • Frigg was gehuwd met Odin
  • Freya was gehuwd met Óðr
  • Ze hadden elk een speciaal halssnoer
  • Beiden hadden een personificatie van de Aarde als ouder
  • Beiden werden aangeroepen bij geboorte (ook wel de weeën en bevalling)
Maar de invloedsgebieden van Frigg en Freya komen niet helemaal overeen met de invloedsgebieden die men vaak in andere godinnentriades tegenkomt. Dit zou kunnen betekenen dat het bewijs niet zo sluitend is, maar het zou kunnen dat er ons iets belangrijks ontgaat omtrent de noordelijke Europese cultuur in vergelijking met de meer zuidelijke en die van de Kelten.
Ten slotte is er nog een argumentatie dat Frigg en Freya gelijkaardige godinnen uit verschillende pantheons zouden zijn geweest, die eerst tot een enkele godheid zijn samengevoegd, maar waar deze twee godinnen nadien opnieuw van elkaar zijn onderscheiden. Dergelijke visie stemt overeen met de theologische benadering van sommige Griekse, Romeinse en Egyptische godheden uit de laat klassieke oudheid.