Brigid, de 'Verhevene', was een Keltische godin van vruchtbaarheid en moederschap. Ze werd in heel Ierland vereerd en heerste over passie, poëzie en uitvindingen, en haar gunst inspireerde ambachtslieden van alle beroepen. Zij is godin van de lente. Geliefd bij dichters, ze was de meester van zowel genezing als smeden. Haar feestdag, Imbolc, werd gehouden op 1 februari en markeerde het middelpunt van de winter. Veel van de bronnen en waterwegen van Ierland waren aan haar gewijd.
Als lid van de Tuatha Dé Danann was Brigid de vrouw van Hoge Koning Bres en moeder van Ruadán. Ze deelt veel overeenkomsten met de katholieke St. Brigid van Kildare, de patroonheilige van Ierland.

Etymologie
Brigid is op meerdere manieren verengelst van de Oud-Ierse Brid: Brigit, Brig of Bride (waarvan het woord bruid is afgeleid). Afkomstig van het Proto-Keltische woord Briganti, wat "de Hoge" of "de Verhevene" betekent, is Brigid de oorsprong van de populaire naam Bridget. De naam verwijst waarschijnlijk naar de connectie van de godin met zonlicht en vuur, maar kan ook gerelateerd zijn aan dageraadgodinnen in de Indo-Europese wereld. Brigid is afgeleid van de Proto-Indo-Europese wortel voor "stijgen" of "hoog", zoals het Engelse woord helder is.
Attributen
Brigid was een godin vol tegenstrijdigheden. Ze was een godin van genezing, vruchtbaarheid en moederschap, maar ook van passie en vuur. Wat de zaken nog ingewikkelder maakte, was dat Brigid ook een godin van sereniteit en water was. Bewijs van haar aanbidding is in heel Ierland gevonden, wat haar belang als krachtige, maar toch persoonlijke godheid weerspiegelt. Toen ze moeders en pasgeboren kinderen niet beschermde, inspireerde Brigid veel van de schrijvers en dichters waar Ierland internationaal bekend om staat.
Brigid verscheen vaak als een godin met vurig haar en droeg een mantel van zonnestraal. Ze verschijnt voornamelijk in de vorm van een meisje of een moeder, afhankelijk van het verhaal. Deze meerdere vormen kunnen een afspiegeling zijn geweest van haar status als een drievoudige godin.
Domeinen
Brigid's domein over vruchtbaarheid en moederschap omvatte niet alleen stervelingen en goden, maar ook dieren. Haar rol als beschermer van gedomesticeerde dieren werd aangetoond via de dieren die ze hield:
  • Fe en Men, twee ossen die hun naam lenen aan Mag Femen, een veld in County Kildare;

  • Torc Triath, de "koning van de zwijnen" die verscheen in de Arthur-legende;

  • Cirb, een krachtige ram en de koning van schapen.

Brigid was een godin van vuur, passie, poëzie en uitvindingen. Zelfs tot ver in het christelijke tijdperk noemden Ierse schrijvers Brigid als hun inspiratiebron. Door haar connectie met hoge architectuur was ze een geleerde godin - deels door haar connectie met hoge architectuur - en inspireerde ze niet alleen smeden, maar ambachtslieden van alle beroepen. Haar connectie met genezing en wijsheid kunnen aspecten zijn die zijn doorgegeven van haar vader, de Dagda, die een meester was in magie en mystiek. Haar vermogen om altijd te weten wat er nodig was, was een van haar vele heilige gaven.
Haar status als vuurgodin bleek ook uit haar verbinding met de zon, en met de dageraad in het bijzonder. Imbolc weerkaatste de zon die terugkeerde naar de wereld toen de winterse greep op het land minder werd. Haar naam, 'Verhevene', weerspiegelde niet alleen haar aard als zonnegod, maar ook haar connectie met knutselen en wijsheid.
Haar uitvinding van wenen, een klaagzang voor de doden, weerspiegelde haar status als godin van leven en dood. Brigid beschermde ook begraafplaatsen, die op veel van haar heilige plaatsen te vinden zijn.
Gezien de diversiteit van haar attributen, werd Brigid door velen beschouwd als een drievoudige godin. In tegenstelling tot de meeste drievoudige godinnen in Ierland werden al haar aspecten Brigid genoemd. Haar status als drievoudige godin stelde haar in staat meerdere echtgenoten, ouders en kinderen te hebben zonder tegenstrijdigheden in de Keltische mythos te veroorzaken.
Imbolc
Brigid's feestdag, Imbolc, vond plaats op 1 februari en markeerde het begin van het Ierse jaar. Tijdens de vakantie werden offers zoals voedsel of munten naar waterwegen of putten gebracht; sites genoemd ter ere van Brigid waren vooral populair. Degenen die haar zegeningen zochten, vroegen vaak om genezing, maar konden ook om bescherming vragen (vaak voor hun huishouden, kinderen en/of vee) of inspiratie.
Volksverhalen over genezing en inspiratie
Er waren veel verhalen over vreemden die naar Brigid (of St. Brigid) kwamen en om haar zegeningen, haar inspiratie en haar genezing vroegen, die komt voor degenen die zuiver van hart en intentie zijn en voor degenen die slim en sluw zijn. Voor degenen die deze dingen niet hebben, hebben haar gaven een prijs: een les, ze geven wat ze echt nodig hebben om beter te handelen en beter te zijn
St. Brigid
Brigid deelt veel van haar attributen met de christelijke heilige met dezelfde naam : St. Brigid van Kildare . St. Brigid is de patroonheilige van baby's, vroedvrouwen, vee, melkmeisjes en Ierland zelf. Geleerden hebben lang gepuzzeld over het verband tussen de twee. Historisch bewijs heeft aangetoond dat de heilige in de loop van de tijd veel attributen en plaatsen van de godin overnam. Velen erkennen deze plaatsen als gebieden van universele heiligheid en doel, en geloven dat ze tegelijkertijd aan zowel heilige als godin toebehoren. Een van haar titels is 'The Mary of Ireland'. De feestdag van St. Brigid valt op 1 februari - dezelfde dag waarop Imbolc wordt gevierd.
Elders in de wereld
In andere delen van de Keltische wereld stond Brigid bekend als Brigantes. Haar attributen in deze iteratie bleven grotendeels hetzelfde, hoewel sommige regio's de nadruk legden op haar relatie met de dageraad. Schrijvers uit de oudheid brachten haar af en toe in verband met het Griekse Athene (in Rome bekend als Minerva).
Via St. Brigid werd de godin Maman Brigitte in Haïti, een Voodoo loa. De vrouw van baron Samedi, Maman Brigitte, was uniek omdat zij de enige niet-Afrikaanse loa was, met een bleke huid en rood/bruin haar, net als de godin die haar inspireerde. Maman Brigitte regeerde over leven, dood, vruchtbaarheid, begraafplaatsen en moederschap.
Brigid kan ook gerelateerd zijn aan andere Indo-Europese dageraadgodinnen. Veel van de namen van de godinnen zijn afgeleid van hetzelfde Proto-Indo-Europese stamwoord, hoewel de godinnen zelf voorkomen in regio's die zo divers zijn als Scandinavië en India.