Symbolische Betekenis
▸ Abrikoos (Prunus Armeniaca)
  • In China is de abrikoos het symbool voor wellust. In Perzië noemen ze de abrikoos 'eieren van de zon'. Algemeen is de abrikoos symbool voor ongevoeligheid. Nationale vrucht en boom van Armenië.

▸ Agave
  • Voor de Maya's werd het sap uit de bladeren van de agave bewerkt tot een alcoholische, geestverruimende drank (tequila) en gedronken ter ere van de godin Mayahuel. En door de Spaanse overheersers van Mexico kreeg agave de symbolische betekenis van 'boom der wonderen'.

▸ Akelei (Aquilegia Vulgaris)
  • Zowel als plant als bloem wordt de akelei gebruikt op begraafplaatsen met de symbolische waarde voor het lijden van Christus. Meer algemeen staat de akelei voor een verloren liefde terug brengen, maar ook voor dwaasheid en onbetrouwbaarheid.

▸ Buxus (Buxus Sempervirens)
  • Deze plant is al vele eeuwen bekend als plant voor hagen in tuinen. De symbolische waarde die daarbij hoort is geslotenheid en volharding. Sinds oudsher gebruiken kloosterlingen buxus als haag om de vakken van de kruidentuin. Omdat vele kruiden lustopwekkende geuren verspreiden, heeft buxus de symboliek lustwerend te zijn. Algemeen vinden we buxus terug op kerkhoven met de symbolische betekenis van eeuwigheid en de verrijzenis van Christus. Het bloemetje van de buxus staat symbool voor onverstoorbaarheid.

▸ Distel (Onopordum Acathium)
  • Veel distelsoorten vind je als onkruid langs wegen en op verlaten landbouwgronden. Een eigenschap van de distel is dat deze zich makkelijk verspreid. Dit geeft de distel de symboliek mee van tegenspoed, kommer en kwel en afweer, maar vooral ook van onafhankelijkheid.

▸ Iris (Iris Sisyrinchium)
  • De iris staat symbool voor mannelijkheid, wijsheid, optimisme en vertrouwen. Tevens voor hartstochtelijk vuur en 'vriendschap met jou betekent veel voor me'. De iris heeft haar naam te danken aan de Griekse godin Iris, de regenboog. De regenboog is de verbinding, de boodschapper, de vriendschap tussen (de) God(en) en de aarde.

▸ Guldenroede (Solidago Gigantea)
  • De bloemen van de guldenroede staan symbool voor zon en levensmoed. Symbool voor geld. Groeit guldenroede bij de voordeur van het huis dan staat dat symbool voor geluk. Waar guldenroede groeit, ligt een schat begraven.

▸ Haagbeuk (Carpinus Betulus)
  • De haagbeuk staat symbool voor bescherming tegen dieren en is als zodanig veel op begraafplaatsen te vinden. In de Keltische cultuur staat de haagbeuk voor de goede smaak - de uiterlijke schoonheid.

▸ Hazelaar (Corylus Avellana)
  • Symbool voor wijsheid. De tak in het artsensymbool 'esculaap' is een hazelaar. De wichelroede is een Y-vormige tak van de hazelaar. De boom en de takken hebben magische krachten. In de Keltische cultuur staat de hazelaar symbool voor buitengewoon, charmant, begripvol.

▸ Huislook (Sempervivum Tencorium Alpinum)
  • Symbool voor eeuwig leven en onkwetsbaar. Huislook wordt ook wel donderkruid genoemd omdat het zou beschermen tegen onweer. Eventueel op termijn uitbreiden.

▸ Hulst (Ilex Aquifolium)
  • Hulst wordt al eeuwen bij verschillende culturen gebruikt bij midwinterfeesten. De boom staat dan symbool voor bescherming en de komst van de nieuwe lente. Bij het gebruik op kerkhoven staat hulst voor eeuwigheid en rouw. Ook staat hulst symbool voor moederschap en huiselijk geluk (liefde, begrip, vertrouwen). De bessen van de hulst staan symbool voor trouwe liefde en eeuwige vriendschap.

▸ Hysop (Hyssopus Officinalis)
  • Al in de Bijbel staat hysop symbool voor bescheidenheid, reiniging (zuiveren) en nederigheid. De invloed van hysop is ontspannend, opwekkend en geeft je een positieve houding. In het Arabisch betekend hysop 'heilig kruid'.

▸ Kervel (Anthriscum Cerefolium)
  • Kervel staat symbool voor oprechtheid. In de christelijke traditie wordt kervel gegeten in de 'goede week' (de week vanaf Palmzondag), om het lichaam te zuiveren.

▸ Klaproos (Hyssopus Officinalis)
  • De godin van de nacht (slaap en dood), Nyx, en de god van de slaap, Morpheus, kregen een tweeling. Thanatos (god van de dood) en Hypnos, god van de slaap. De klaproos is in de Eerste Wereldoorlog ontstaan als symbool voor de dodenherdenking door een bloedige veldslagen in Vlaanderen. Als symbool voor eeuwige slaap zou de klaproos dan met de Eerste Wereldoorlog verbonden zijn. In zijn algemeenheid staat de klaproos symbool voor troost, slaap en dromen, doch ook voor hoogmoed en vergankelijkheid van aardse glorie.

▸ Lelie (Lilium Candidum)
  • Al sinds de oudheid het christelijk alternatief voor de lotus. De witte lelie staat symbool voor waardigheid, reinheid van lichaam en geest en onschuld. (“Suzanne, zo blank als een lelie”). We komen de lelie veel tegen in de familiewapens van vorstenhuizen. Ook wordt de witte lelie gebruikt als symbool voor vrede. Lelies staan bij het huwelijk symbool voor geestelijke liefde en een vruchtbaar huwelijksleven.

▸ Lelietje-van-dalen (Convallaria Majalis)
  • Het lelietje-van-dalen, of lelietje-der-dalen, staat symbool voor eenvoud en prilheid. De plant bloeit in mei en is dan ook het symbool voor de meimaand. Bij graven terug te vinden als symbool van Christus als brenger van het heil en het evangelie. Nationaal symbool van Finland.

▸ Linde (Tilia Europaea)
  • Een boom die je als solitair vaak op een prominente plek ziet in een dorp of stad, aangeplant op een bijzondere dag. Ook zie je de linde veel op binnenplaatsen bij kastelen en in de buurt van een boerderij. De linde staat symbolisch voor bescherming en verbondenheid van de gemeenschap. Minder algemene betekenissen zijn: rust, trouw en liefde, vrouwelijke gratie en schoonheid.

▸ Oost-Indische Kers (Tropaeolum Majus)
  • Symbool voor 'triomf na een overwinning'. Het Latijnse woord tropaelum duidt op een met wapens behangen boom als teken van de overwinning. De bloem staat ook wel symbool voor liefdesvlam. Het hart van deze bloemen kan op hete dagen bij 'valavond' vonken produceren. De plant komt oorspronkelijk voor in Peru.

▸ Madeliefje (Bellis Perennis)
  • Madeliefje, liefje van de wei, staat voor onschuld, reinheid (maagdelijkheid) en trouw in de liefde/loyale liefde. Madeliefjes, als een ketting geregen, krijgt dan de betekenis van verbondenheid en geluk.

▸ Mariadistel (Silybum Marianum)
  • Een kruid dat in vroeger tijden veel gegeten werd en als medicijn werd gebruikt tegen vele kwalen. De mariadistel dankt haar naam aan de witte vlekken op de bladeren; het is de moedermelk van Maria. 'De Mariadistel zorgt goed voor ons'.

▸ Marjolein (Origanum Vulgare)
  • Marjolein, ook wel oregano genoemd, wat In het Grieks 'oros ganos' 'vreugde van de berg' betekent. De zoete geur is door de godin Aphrodite omschreven als symbool voor geluk. In de Middeleeuwen gebruikten vrouwen marjolein als 'ruikertje'. Symbool voor vrouwelijkheid, aantrekkingskracht en voor een pittige dame met een zachte kant.

▸ Monnikskap (Aconitum Napellus)
  • De monnikskap is een zeer giftige plant en werd om die reden in de Middeleeuwen wel toegediend aan ter dood veroordeelden.
  • De symbolische waarde zit in de vorm van de bloem. Van een soort helm, van een dolende ridder.

▸ Peer (Pyrus)
  • Het sterke hout is geschikt voor heel precies werk. Daarom staat de perenboom symbool voor welvaart. In de Middeleeuwen werd het badwater van een baby symbolisch bij de perenboom gegoten als je de volgende keer een meisje wilde.
  • Door de zoete smaak van de peer staat hij symbool voor goedheid en zinnelijkheid. Ook staat de peer symbool voor het verlangen naar seksueel contact.

▸ Perzik (Prunus Persica)
  • De perzikboom staat symbool voor onsterfelijkheid.
  • De schil van de perzik voelt aan als de huid van een vrouw. De perzik staat symbool voor plezier, vreugde en lust. Ook staat de perzik symbool voor je kwaliteiten en charmes kennen hun gelijke niet.
  • In China heeft de perzik de symbolische waarde van lente en mooie jonge meisjes, in Japan van trouw en maagdelijkheid.

▸ Pruim (Prunus)
  • Symbool van onafhankelijkheid. De pruim staat symbool voor het vrouwelijk geslachtsorgaan en lust.

▸ Slaapbol (Papaver Somniferum)
  • De bloem van de slaapbol staat symbool voor troost. Bij de Grieken was deze plant gewijd aan Hypnos en zijn zoon Morpheus, de goden van de slaap en de dromen. De algemene symboliek is gelukzalige slaap. Godin Aphrodite heeft in haar ene hand een appel en in de andere hand de slaapbol als symbool voor vruchtbaarheid. De tranen over haar wangen om haar liefdesverdriet is het sap van de slaapbol.

▸ Taxus (Taxus Baccata)
  • De taxus of venijnboom zie je veel gebruikt worden op begraafplaatsen. In de Keltische cultuur werd hij al gebruikt als 'poortwachter' (geestwerend). De taxus staat symbool voor de verbinding tussen leven en dood. Het begrip 'eeuwigheid' licht hier in verborgen.

▸ Wijnruit (Ruta Graveolens)
  • In de Middeleeuwen klemden doodgravers, tijdens het dragen van de kist, een takje wijnruit tussen hun tanden als bescherming tegen de zwarte dood. Wijnruit zou ook beschermen tegen het kwaad.

▸ Wijnstok (Vitis Vinifera)
  • De wijnstok staat voor overvloed in de brede zin van het woord; al het goede van het leven. Een van de vruchten die gebruikt worden om de vrouw te vergelijken als geliefde van haar man. De druiventros staat symbool voor vreugde en vruchtbaarheid. Een druiventros (op een grafzerk) staat voor geduld; wachten tot het wijn wordt (het bloed van Christus). Tenslotte betekent wijn feestvieren.

▸ Zuring (Rumex Acetosa)
  • Symbool voor genegenheid. Bij de uittocht van de Joden uit Egypte was dit samen met cichorei en veldsla het zuur van het veld.