Rode Zonnenhoed
(Echinacea)
Botanische beschrijving
  • Echinacea kent net als andere planten vele verschillende soorten. De meest geneeskrachtige is de Echinacea purpurea, degene met de mooie rood-paarse bloemen. Echinacea is afgeleid van het Griekse woord Echinos wat verwijst naar de stekelige bloemkegel. De plant kan 70 tot 100 centimeter hoog worden en houdt van de volle zon. Tegenwoordig wordt de Echinacea purpurea overal ter wereld gekweekt. De plant kan goed tegen droogte maar wil liever niet in de schaduw. Het liefste een kalkrijke grond in de volle zon. De bloem is purperrood en deze kleur geeft aan dat hij werkt op het zenuwstelsel en een zuiverende werking heeft op het bloed.
  • De plant geeft, naar inzicht van de Chinese geneeskunde, troost en warmte. De stengel is hol en dit duidt op de werking op holle organen zoals de longen en darmen. De beharing geeft weer dat de plant werkt op de huid, haren en slijmvliezen. De rechtopstaande stengel geeft levenskracht aan.
  • Het type mens wat bij Echinacea past is iemand die weet wat hij wil en ergens voor staat. Hij moet echter niet teveel hooi op zijn vork nemen dan wordt hij geveld door griep. De plant maakt je assertief en leert je opkomen voor jezelf.
Medicinale werking

▸ Inwendig
  • Echinacea verhoogt de weerstand en maakt de witte bloedlichaampjes actiever. Het is goed bij griepverschijnselen en verkoudheden. Het heeft een schimmelwerende en anti-alergene werking. Het wordt onder andere aanbevolen bij Candida en postvirale vermoeidheid. Het is vooral heilzaam bij een verlaagde weerstand die tot herhaaldelijke infecties en resistentie tegen antibiotica leidt. Het ontstekkingsremmende effect van Echinacea helpt om artritis, jicht en huidaandoeningen te verlichten. Het is heilzaam bij gynaecologische infecties, bekkenontsteking, urinewegontsteking. Het zuivert de huid van infecties steenpuisten en abcessen, verlicht netelroos en eczeem.
▸ Uitwendig
  • Een aantal druppels tinctuur in water kan gebruikt worden als gordeldrank en mondspoeling bij keelpijn en ontstoken tandvlees. Uitwendig wordt het gebruikt in ontsmettende zepen en antiseptische zalven.
Contra-indicatie
  • Een mogelijke overgevoeligheid kan leiden tot anafylaxie, astma of netelroos. Dit komt echter zeer zelden voor. Blijf wel altijd nadenken over het gebruik van natuurlijke middelen. Bij twijfel raadpleeg je een deskundige op het gebied van kruidengeneeskunde.
Gebruik
  • Het is zeer raadzaam voor het lichaam om de tinctuur van Echinacea niet continu te gebruiken. Maximaal drie weken en dan minimaal 10 dagen stoppen. Je kan ook een periode afwisselend 10 dagen wel innemen en daarna 10 dagen niet nemen. Drie maal daags 20 druppels in een glas water is het gemiddelde om in te nemen. Afhankelijk van jouw gevoeligheid en de reden waarvoor je het wilt gebruiken.
  • Echinacea is niet geschikt om te gebruiken in thee. Het wordt slecht opgenomen in water.