Bijna alles van de Paardenbloem kan je eten of verwerken, de bloemen, de bladeren
en zelfs de wortel. Af en toe een bloemsteeltje eten kan ook geen kwaad maar
het witte melksap dat vooral in de bloemstengel aanwezig is, kan met name bij
kinderen, leiden tot misselijkheid, braken en diarree. Ook moet het sap niet
in de ogen komen. Uitwendig wordt het melkachtige sap uit de stengels in de volksgeneeskunde
ingezet bij wratten.
- Jonge blaadjes van de Paardenbloem zijn heerlijk in salades en vanwege hun hoge gehalte aan vitamines en mineralen gezonder dan een krop sla. De hele jonge lichte blaadjes worden ook wel Molsla genoemd. Ze groeien onder een laagje zand dat door de mol is opgeworpen waardoor de blaadjes licht van kleur blijven. Paardenbloembladeren zijn lekker in een stamppotje, in een salade, in pesto of als garnering op brood. Gedecoreerd met de gele lintbloemetjes van de bloem een feestje om te eten. Vind je de paardenbloembladeren te bitter dan kun je ze eerst een tijdje in water weken. Vooral de oudere bladeren bevatten veel bitterstoffen. Deze kun je echter samen met andere fijngehakte kruiden en een uitje kort in olie roer-bakken. Bakt het een beetje aan dan giet je er wat water op. Vervolgens kun je dit kruidenprutje overal aan toevoegen zoals aan je wokgroente, een hartige taart, een soepje of een omelet.
- Paardenbloemblad, knoflook, veel olijfolie, pijnboompitten, zout en citroensap met de staafmixer pureren. Je kunt er natuurlijk ook nog andere wilde kruiden of basilicum voor de smaak aan toevoegen. Ook een rode pesto is lekker. Deze krijg je door er gedroogde tomaatjes doorheen te mixen. Samen met geraspte parmezaan over de spaghetti heb je in een handomdraai een heerlijk en gezond voorjaarsgerecht.
- Maakt genoeg om een pot/fles van 1/2 liter te vullen
|
- Spoel en droog de bloesems. Knip de gele bloembladen van de groene basis en probeer zo min mogelijk van het groen te krijgen omdat ze bitterheid toevoegen (een beetje is echter prima).
- Breng in een grote pan, op middelhoog vuur, de bloemblaadjes, het water en de schijfjes citroen of het citroensap aan de kook en kook gedurende 1 minuut. Haal de pan van het fornuis, dek af met een deksel en laat enkele uren of een nacht in de koelkast trekken.
- Gebruik een fijnmazige zeef met een kaasdoek, zeef de vloeistof boven een middelgrote pan en knijp de bloemblaadjes in de kaasdoek om overtollige vloeistof te verwijderen. Gooi de bloembladen weg. Zet de pan terug op het vuur, roer de suiker erdoor en breng zachtjes aan de kook op middelhoog vuur. Laat 1 ½ uur sudderen, of tot de vloeistof tot de helft is ingekookt en naar wens is ingedikt. Giet de siroop voorzichtig in gesteriliseerde glazen potten. Bewaar enkele maanden in de koelkast.
Drinken
Koffie
- Oogst hiervoor de penwortel en was deze schoon. Hak de wortel in stukjes en rooster ze in een koekenpan tot ze donkerbruin kleuren maar niet verbrand zijn. Je moet hier blijven oppassen en doorroeren. Wanneer ze donkerder kleuren en de geur intensiever wordt zijn ze klaar en kun je ze fijn malen. Hiervan kun je nu een kopje koffie maken. Ik was zelf best verrast door de smaak. Het is natuurlijk geen echte koffie maar als alternatief goed te drinken.
- Het sap van de bladeren verkrijg je door ze uit te persen met een sap-pers. Deze sap is zeer geconcentreerd. Neem er slechts kleine hoeveelheden van. Een eetlepel per keer is voldoende.
- Van de bloemen, de bladeren en de wortels kun je thee maken. Je kunt de delen vers gebruiken voor een infusie maar deze natuurlijk ook drogen. Behalve de bloemen. Die veranderen na een paar dagen in pluizige bolletjes.
- Wil je de bladeren of wortels van de paardenbloem conserveren dan kun je deze niet alleen goed drogen, je kunt er ook een tinctuur van maken. Voor de bladeren is 40% alcohol voldoende, voor de wortel is 70% geschikt.