Vooral vroeger hadden de mensen na het eenzijdige eten in de winter een tekort
aan vitaminen en mineralen en boden de frisse groene planten in het voorjaar,
naast de levertraan die vooral kinderen kregen, weer volop voedingsstoffen om
over de voorjaarsmoeheid heen te komen. De Paardenbloem bevat niet alleen vitaminen
en diverse mineralen, zoals vitamine A, B1, B2, B3, B6, C en E, kalium, ijzer,
calcium, fosfor, natrium, silicium, mangaan, seleen, zink, magnesium en zwavel
maar ook andere stoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Naast carotenoïden,
choline, inuline, sesquiterpenen, phytosterolen, triterpenen/ bitterstoffen (taraxol
en taraxasterol) bevat ze ook nog veel bitterglycosiden (taraxacine), fenolzuren
en flavonoïden.
Geneeskrachtige werking
▸ Spijsverteringsorganen
- De wortels en bladeren zijn rijk aan bitterstoffen en daarom een weldaad voor de spijsverteringsorganen zoals de maag, de lever en de pancreas. Ze stimuleren en ondersteunen onze organen bij de afgifte van spijsverteringssappen. De Paardenbloem kan worden ingezet bij uiteenlopende maag- en darm problemen zoals een trage spijsvertering, zwakke lever- of pancreaswerking, verminderde galafscheiding, galstenen, geelzucht, slechte eetlust, obstipatie, opgezette buik en winderigheid. De wortel is het meest heilzaam voor de lever. Eventueel samen met de Mariadistel helpt de wortel bij leverproblemen. Maar ook bij ontstekingen van de galblaas, lichte geelzucht, indigestie of constipatie kan de wortel van de Paardenbloem verlichting brengen. Vooral in het voorjaar is de wortel rijk aan bitterstoffen. Ook van de bladeren is aangetoond dat een thee hiervan een verhoging van de galproductie teweeg brengt.
- Een andere belangrijke functie van de Paardenbloem is de reinigende, stimulerende, urinezuurdrijvende werking. Niet voor niets wordt de plant ook wel pissebloem of bedpisser genoemd. Vooral de bladeren van de Paardenbloem hebben een sterke vochtafdrijvende werking wat ook wel aan het hoge kaliumgehalte wordt toegeschreven. Bij het vasthouden van vocht, bijvoorbeeld bij bepaalde vormen van oedeem die te maken hebben met een zwakke hartfunktie, kan Paardenbloem verlichting brengen. Ook bij blaasontsteking en niergruis (kleine niersteentjes) in combinatie met kruiden als de Berendruif en de Brandnetel stimuleert de Paardenbloem de nieren om meer vocht uit te scheiden. Hoewel veel vochtafdrijvende middelen niet worden aanbevolen bij jicht en rheuma omdat deze juist het urinezuurgehalte in het bloed doen stijgen, lijkt dit bij de Paardenbloem anders te zijn. Siegfried Bäumler beschrijft in zijn boek: ´Heilpflanzenpraxis heute` dat de Paardenbloem bij reuma en artritis één van de beste medicijnplanten is omdat het invloed heeft op het interstitiele weefsel (cel- en bloedvatrijk bindweefsel van een orgaan of weefsel tussen organen) en vanwege zijn stofwisseling stimulerende werking. De Paardenbloem heeft een gunstige werking op de celfunctie, in de vorm van een betere ademhalingscapaciteit (dus meer zuurstof) van de bloedcellen en de weefsels. Ook vermeld Bäumler dat de pijnintensie en -frequentie afnemen wanneer een 6 weekse sap- of theekuur in het voor- en najaar wordt gehouden.
- En natuurlijk kan de Paardenbloem niet ontbreken bij een voorjaars- of reinigingskuur van het lichaam door de vele gezonde mineralen en vitaminen die deze bezit en de stimulerende werking op de uitscheidingsorganen van het lichaam, de lever en de nieren. De lever maakt niet alleen meer gal aan waardoor de vertering verbetert, ook kan de lever de gif-/ afvalstoffen beter uit het bloed filteren en verwerken. Door de verhoogde werking van de nieren, kunnen de afvalstoffen die de lever onschadelijk maakt ook makkelijker uitgeplast worden. De Paardenbloem mag dan ook niet ontbreken in je detox-thee. Ook worden je vitaminen- en mineralendepots weer aangevuld. De plant heeft een algeheel versterkende, weerstandsverhogende en opbouwende werking en geeft weer energie bij voorjaarsmoeheid.
- De wortels bevatten veel koolhydraten waaronder inuline. Inuline behoort tot de koolhydraten maar de vezels ervan kunnen niet door de darm worden opgenomen. De oplosbare vezels binden vocht in de darm en vormen zo een gelachtige substantie waardoor de uitscheiding makkelijker verloopt. Mensen met een prikkelbaardarmsydroom of problemen met obstipatie hebben hier baat bij. Dat komt ook doordat inuline een prebiotica is dat helpt om het aantal goede bacteriën in ons spijsverteringsstelsel te voeden en te verhogen. Ook wordt inuline ingezet bij mensen met diabetes type II aangezien het een koolhydraat is die de bloedsuikerspiegel niet belast. Wil je de wortel vanwege het inuline gebruiken, dan kun je deze het beste in de herfst uitgraven want dan is deze het zoetst. De hoeveelheid ervan varieert namelijk per jaargetijde; in de lente bevat de wortel 20% inuline, in de herfst maar liefst 40%. In de lente is het gehalte aan bitterstoffen juist het hoogste.
- De hele paardenbloemplant bevat hoge concentraties bèta-carotenen en polyfenolen. Bèta-carotenen, ook wel pro-vitamine A, worden in het lichaam in vitamine A omgezet en hebben een antioxidatieve werking. In de bladeren is het gehalte aan deze pro-vitaminen hoger dan in de wortels.
- Helpt bij onderdrukte ik- kracht.
- Past bij de persoon die zichzelf niet is en zich beter voordoet dan hij is.
- Wekt leven in ziel en lichaam.
- Geeft kracht en moed.
- De pancreas wordt wakker geschud.
- Is voor mensen bij wie de tong een geel beslag heeft of een landkaarttong is.
- Goed voor de aarding.
- Geeft glanzend haar.
- Reinigt de huid.
- Waarzeggerij, wensen.
- Van de gedroogde, geroosterde en gemalen wortel kun je thee zetten, dit zal je paranormale gaven vergroten. Zend een boodschap naar je geliefde, door de pluizenbol in zijn of haar richting te blazen en de boodschap te visualiseren. Begraven in de noordwestelijke hoek van je tuin, brengt de paardenbloem gunstige winden.