Wildpluk

Terug naar de natuur en onze roots
Wildpluk is in opmars. Je zoekt, plukt en proeft wat je vindt in je omgeving. Het voedsel is bovendien vers, lokaal, gezond en lekker! Je keert terug naar de natuur en ervaart het gevoel van ultieme vrijheid.
Overal waar je gaat valt er wel iets te rapen. Langs bosranden, bermen en zelfs in de stad, waar weegbree en paardenbloemen tussen de stoeptegels groeien. “Met wat kennis van zaken, heb je snel een lekkere maaltijd bij elkaar geplukt”, zegt Ben Brumagne van Forest To Plate. “Als je je aan de regels houdt en respect hebt voor de natuur kan je eindeloos genieten.”
Hof van Eden
We zijn geboren op een plek waar alles eigenlijk voorhanden is. De natuur heeft zoveel lekkers te bieden, er zijn meer dan 20.000 eetbare planten die je in het wild kan plukken. Van noten en zaden tot bloemen, wortels, knollen en vruchten. Ze hebben elk een unieke smaak en bevatten veel secundaire stoffen die je in de groenten van de supermarkt niet terugvindt.
Als je weet welke wilde planten eetbaar zijn, kan je kiezen uit een groot assortiment gezond voedsel om aan je menu toe te voegen. Denk maar aan gemakkelijk te herkennen soorten zoals wilde bramen, brandnetel en vlierbloesems. Daarnaast vind je in België nog meer dan 1000 andere eetbare soorten. “Vaak vragen mensen zich af of je op wilde planten alleen kan overleven. Dat zou kunnen, maar je kan ze ook perfect gebruiken als aanvulling, aldus Ben Brumagne. “Moest je er toch op willen overleven, vergeet dan zeker geen eikels te integreren in je voeding, ze zijn duizenden jaren een belangrijke eiwitbron geweest en bevatten daarnaast een hele reeks nodige mineralen, vetten en koolhydraten.”
Wildpluk regels
Als je gaat plukken zijn er wel wat regels waar je je aan moet houden. Regel nummer één is, pluk enkel wat je kent. Stop pas iets in je mond als je 100 procent zeker weet dat het eetbaar is. Er zijn namelijk ook heel wat giftige planten, die soms sterk lijken op een eetbaar exemplaar. Denk eraan om niet te veel mee te nemen, pluk dus enkel wat je nodig hebt. En net zoals bij iemand thuis, ga je ook met respect de natuur in zonder dingen te vernielen of te vertrappen. Laat ten slotte nog genoeg over aan de natuur en de dieren, en zorg ervoor dat de soorten die je vindt in stand kunnen worden gehouden. Graaf geen planten uit en pluk slechts enkele blaadjes of bloemetjes per plant. Je wilt volgend jaar toch ook nog kunnen terugkomen om al dat lekkers opnieuw te plukken!
In Vlaanderen en Brussel geldt dat alles wat op de openbare weg staat, toegankelijk is voor iedereen. Op privéterrein mag je niet plukken en in bossen en natuurgebieden eigenlijk ook niet, om de biodiversiteit en de natuur te beschermen. 
Zoek het niet te ver en kijk eerst en vooral eens in je eigen tuin. De meeste planten die wij kennen als onkruid zijn perfect eetbaar!
Meer eetbare natuur
Behalve kennis heb je voor wildpluk niets nodig, je moet namelijk zelf niet zaaien of de grond voorbereiden. De natuur doet alles zelf en wij kunnen er de vruchten van plukken! Maar we hebben veel natuur nodig om dit op een duurzame manier vol te houden. Ze heeft namelijk haar tijd nodig om te herstellen, te groeien en het natuurlijke evenwicht te bewaren. 
In Vlaanderen is bijna de helft van de totale oppervlakte landbouwgrond. Maar we hebben nood aan meer natuur en openbare ruimtes, waar mensen kunnen wildplukken en een natuurlijke balans bewaard wordt. Er zijn al heel wat mooie voorbeelden van eetbare natuur en voedselbossen. En in Scandinavië bestaat het allemansrecht, waardoor mensen vrij kunnen wildplukken en genieten van de natuur, ook op particuliere terreinen.
Back to nature, Back to roots
We nemen tegenwoordig vaak niet meer de tijd om stil te staan bij wat we eten, terwijl voedsel zoeken en bereiden een hoofdactiviteit was van onze voorouders. Wildpluk brengt je terug naar onze roots en geeft je de tijd om even stil te staan en te observeren, om te zien wat er rondom ons leeft en natuurlijk om al dat lekkers te proeven.

Bron: