Vlierbessenwijn
Vlierbessenwijn zelf maken
Van de bessen van de vlier kun je een heerlijke wijn maken met een prachtige rode kleur. Omdat er veel tannine in de schil zit, kun je met een langer durende pulpgisting ook geweldige lang houdbare bewaarwijnen maken. Het duurt dan ook langer voor de wijn op dronk is.
Een mix van braambessen en vlierbessen is overigens ook een ideale combinatie voor een mooie wijn.

Wat heb je nodig?
1500gramvlierbessen
1500gramsuiker
4,5literwater


wijn,- of portgist
Vlierbessen plukken en verwerken
Pluk de bessen als ze goed zwart en dus helemaal rijp zijn. Alles wat groen is aan de vlier, is giftig. Vermijd dus dat er groene bessen meekomen in de pluk.

Rits de vlierbessen van de stelen en stamp de bessen fijn in een voldoende ruime kuip. Voeg kokend water toe, waarin je de suiker hebt opgelost. Roer even goed door en voeg de gist toe als de most voldoende is afgekoeld.

Vlierbessen bevatten naast veel vitamine C, ook het licht giftige sambunigrine, wat buikklachten kan veroorzaken als je toevallig gevoelig bent voor die stof. Om deze reden koken veel wijnmakers de most nog even door na het toevoegen van het kokende water waarmee dit gif wordt geneutraliseerd.
Pulpgisting
Drie dagen in open gistingsvat, afgedekt met een schone theedoek. Knoop er een touwtje om zodat azijnvliegjes niet onder de theedoek door kunnen komen en je wijn in wording kunnen bereiken.

Iedere ochtend en avond roer je de pulp een keer om en zorgt dat de aan de oppervlakte drijvende bessen weer ondergedrukt worden.

Na drie dagen pulpgisting zeef je de vloeistof door een trechter met schone doek in een gistingsfles met waterslot. Als je een wijnpers hebt kun je de pulp ook nog eens uitpersen. Leuk werk en de gisting in gesloten vat kan beginnen.
Gisting op vat
Bij deze eerste gisting op vat, dat je met een waterslot hebt afgesloten, kan het er heftig aan toe gaan. Zo heftig zelfs dat het water uit je waterslot gedrukt wordt. Sluit het waterslot dan tijdelijk met een watje af, totdat de gisting rustiger verloopt. Dan verwijder je het watje en vult het waterslot met water.

Na enkele maanden ga je overhevelen naar een nieuwe schone fles of vat, voorzien van een waterslot.
Nagisting op vat en klaren
Zorg dat er zo weinig mogelijk lucht boven de wijn staat en zet je vat op een koele plek.

Na enkele maanden als de wijn uitgegist is en helder is geworden, kun je bottelen. Als je vindt dat je wijn nog bubbels (koolzuurgas) bevat welke is ontstaan bij de gisting, dan kun je hem ontgassen.
Vlierbes