Thee - Infuus

Zie ook: Recepten

Een infusie is simpel gezegd niets anders dan het zetten van een kopje thee. Het is een aftreksel van planten dat verkregen wordt door het opgieten van heet water dat vervolgens een tijd wordt getrokken. De inhoudsstoffen van de kruiden lossen zich hierbij op in het water. Onder theekenners wordt een verschil gemaakt tussen thee en een kruideninfuus. Van thee wordt gesproken als hiervoor de gedroogde bladeren van de theeplant (Camellia sinensis) worden gebruikt. Een aftreksel van uitsluitend kruiden is in hun ogen geen thee maar een kruideninfuus. Ook wordt voor een kruidenthee het woord 'tisane' gebruikt. Hoewel dit laatste erg mooi klinkt gebruik ik toch liever het woord thee voor aftreksels van kruiden omdat het makkelijker in het gebruik is en iedereen weet wat er mee bedoeld wordt, in tegenstelling tot een infusie of een tisane.
Willen we een thee maken met een geneeskrachtige werking dan is het opgieten van kokend water niet altijd ideaal omdat hiermee sommige stoffen, waaronder etherische oliën, slijmstoffen en hittegevoelige bitterstoffen, verloren kunnen gaan. Vooral voor thee uit zachte bloemen of kruiden die veel etherische olie bevatten zoals tijm, citroenmelisse of munt maar ook voor groene thee of Smalle Weegbree is het raadzaam om het water na het koken een minuut of twee-drie te laten staan en het water pas op te gieten als zo’n 90 graden heeft. Daarna direct een deksel erop zodat de etherische oliën niet met de waterdamp verdwijnen maar tegen het deksel condenseren. Deze druppeltjes kun je later weer in de thee terug geven. In dit geval kunnen we de thee een paar minuten langer laten trekken. Normaal wordt voor en infuus een tijd tussen de 8-15 minuten aangehouden.

Methode
De vuistregel voor het maken van een geneeskrachtige kruidenthee is 1,5 - 2 gram gedroogde plantenmateriaal met 200ml-250ml heet water overgieten en 8-15 min. laten treken. In het algemeen komt dat neer op een volle theelepel gedroogde groene plantendelen of bloemen (het hangt er natuurlijk vanaf hoe grof je plantenmateriaal is), een vlakke theelepel als het gaat om houtige delen als bast of wortel en een halve theelepel als je thee van zaadjes wilt maken. Dit zijn maten die gelden voor gedroogde kruiden. Heb je verse kruiden dan heb je meer nodig.
De algemene richttijd is 8 min. laten trekken. Bij fijne blaadjes kan het iets minder lang, voor hars, wortels, schors, zaadjes en knollen kun je de thee beter wat langer later trekken (10-15 min). Het hangt natuurlijk ook van de smaak van af. Hele bittere thees van Andorn of Wermut bijvoorbeeld, kun je ook minder lang laten trekken of er minder kruid voor gebruiken. Voor thee die we maken om flavonoïden op te lossen zoals die van de Guldenroede wordt een tijd tussen de 10-20 minuten aanbevolen.
Gebruik
Hoewel kruiden een positieve invloed op onze gezondheid kunnen hebben, komt alles op de dosis aan. Sommige planten kunnen we zonder bedenkingen gedurende een langere periode drinken, zoals bijvoorbeeld groene thee, of thee van meidoorn, framboos-, braam- of aardbeiblad. Dit geldt echter niet voor alle kruiden. Sommige kunnen bij langdurig gebruik klachten geven of zelfs een negatieve werking op onze gezondheid hebben. Sommige kruiden zijn ongeschikt voor mensen die bloedverdunners of andere medicamenten gebruiken. Ook tijdens de zwangerschap kunnen niet alle kruiden probleemloos als geneesmiddel worden ingezet. Daarnaast zijn sommige mensen allergisch voor bepaalde kruiden, bijvoorbeeld voor kruiden uit de familie van de samengesteldbloemige (composietenfamilie). Lees voordat je een kruid gaat gebruiken over de werking, hoe je deze het beste kunt inzetten en welke bijwerkingen te verwachten zijn. Af en toe een kopje thee werkt anders op het lichaam als een medicinale theekuur. Een theekuur bestaat uit twee keer een periode van vier tot zes weken, waarbij je drie koppen thee per dag drinkt, onderbroken door een week pauze. Tijdens de pauze kun je een ander kruid met vergelijkbare werking inzetten.
In Japan is het thee-bereiden een kunst. Een theeceremonie is niet even snel een kopje thee tussen door maar een oeroude traditie die volgens vaste rituelen wordt uitgevoerd. Neem ook vaker een zen-momentje en stem je af op de kruiden die je zelf in de natuur hebt geplukt.