Sap

Aloë Vera
Zo maak je een Aloë Vera sap


Berk
Maart is beste maand om berkensap te oogsten, een oude volkstraditie in de lente. Berkensap is lekker fris en heeft een reinigende werking op je lichaam. Het is een echt een ‘superfood’ en het leuke is dat je het gemakkelijk zelf kunt oogsten!

Berkensap geeft je gezondheid een boost
Berkensap wordt traditioneel gebruikt tegen allerlei aandoeningen. De bekendste toepassing is wellicht het ouderwetse berkenhaarwater dat gebruikt werd tegen kaalheid, maar ook als anti-roos middel. Het zoetige, siroopachtige berkensap bevat 95% water en daarnaast suikers, allerlei aminozuren, proteïnen, vitaminen en mineralen en is om die reden een goed middeltje om je gezondheid een boost te geven. Met name je lever en nieren schijnen er wel bij te varen. In Oost-Europa is het dan ook zeer populair in de volksgeneeskunde.
Natuurlijk geneesmiddel
Berkenwater heeft een ontsmettende werking en wordt gebruikt om brandwonden te behandelen, maar ook als middel tegen Acne, Psoriasis, roos en andere huidaandoeningen. De xylitol in berkensap zorgt ervoor dat je gebit tegen gaatjes wordt beschermd. Ook schijnt je immuunsysteem een oppepper te krijgen en is het heilzaam bij artritis, gewrichtspijn en vermoeidheid. Al met al een wonder van moeder natuur.
Berkensap aftappen: zo werkt het
Je oogst berkensap in maart, vóórdat er blad aan de bomen zit en zodra de sapstroom op gang is gekomen. Kies een sterke en gezonde boom uit waar je bij mag komen. De simpelste methode is door een tak af te knippen en een fles over het overgebleven uiteinde te schuiven . Bind de fles wel goed vast, na een dag heb je al een flinke hoeveelheid geoogst. Je kan ook een “V” snijden in de bast en daar een stokje in steken: het sap loopt via het stokje zo je pot in!
Als je meer wil oogsten kan je een gaatje in de stam boren en in het gat een doorboorde kurk met daarin een slang te stoppen. Het andere uiteinde doe je in een grote fles. Op deze manier kan je liters oogsten. Na het oogsten moet je het gat zorgvuldig sluiten met bijvoorbeeld een houten plug die je in het gat timmert. Dit is belangrijk: de boom kan doodbloeden als je het gat niet sluit en bovendien kunnen allerlei bacteriën en insecten de boom besmetten.
Hou het echter altijd redelijk. Je berooft de boom van essentiële voedingsstoffen, en je zal zien dat de boom waar van je oogstte later in blad komt dan de andere berken in de buurt.
Berkensap Bewaren
Je kunt berkensap kort bewaren in de koelkast, een dag of twee is het maximum. Als je het langer wil bewaren moet je het invriezen. Pasteuriseren (verwarmen) is een optie, maar wat er dan met alle inhoudsstoffen gebeurt is onzeker. Alcohol toevoegen werkt ook; het belangrijkste doel is bacteriegroei (door de suiker in het sap) tegen te gaan… Je kan zelfs ook berkensapwijn van maken.


▪ Paardenbloem