Thee - Decoct
Ook wel warm aftreksel genoemd, is een methode waarbij plantendelen een tijd lang zachtjes aan de kook worden gehouden, afhankelijk van het plantenmateriaal. Decocten worden vooral in de TCM (Traditional Chinese Medicine) toegepast en onderliggen daar zeer nauwkeurige bereidingswijzen. Een decoct wordt gebruikt voor plantendelen (meestal wortels, schors of zaden) waarvan inhoudsstoffen moeilijk oplossen. Dat de harde celwanden van wortels, schors en zaden hun inhoudsstoffen niet zo makkelijk loslaten als blaadjes lijkt logisch.

Methode
Allereerst maak je de kruiden klein en overgiet je deze met koud water. Dit zorgt ervoor dat de celwand opzwelt en doorlaatbaarder wordt voor de inhoudsstoffen. Vervolgens breng je het water met de kruiden aan de kook en laat je alles 5-15 min. zachtjes doorkoken.
Zorg ervoor dat je de plantendelen met voldoende water opzet. Bij een decoct kun je als richtlijn aanhouden 30 gram gedroogd kruid op een liter water of 60 gram vers kruid op een liter water. Voor een decoct neem je meer water als voor een thee aangezien er behoorlijk wat water verdampt als het lang op staat. Over de tijdsduur en de hoeveelheden kruiden en water lopen de meningen uiteen. Het is per plant verschillend dus ik zou je aanraden om te kijken of je internet iets kunt vinden als je van een bepaalde plant een decoct wilt maken. Let er in ieder geval op dat je thee niet droog kookt.
Je kunt natuurlijk een thee uit gemberwortel bereiden maar als je ze minstens 10 minuten in water kookt lossen er meer inhoudsstoffen op. Ook van de bast van de Eik of de wortels van Tormentil (Potentilla erecta) wordt meestal een decoct .gemaakt.
Bij kiezelzuurhoudende planten zoals Heermoes (Equisetum arvense) of Rozenbottels wordt zelfs aanbevolen deze eerst een nacht in koud water in te weken en pas na 12 uur de planten met het inweekwater 20-30 minuten zachtjes te koken. Op deze manier kunnen voldoende inhoudsstoffen in het water oplossen.
Gebruik
Het decoct kan vervolgens warm worden gedronken maar je kunt het ook verder gebruiken als opgietwater voor een thee met nog andere kruiden. Op deze manier kun je aan je thee extra inhoudsstoffen toevoegen die om een andere bereiding vragen.