Decanaten


36 persoonlijkheidstypen van de dierenriem
Mensen met hetzelfde sterrenbeeld zijn vaak toch heel verschillend. Astrologen zullen je dan vertellen dat dit komt door een afwijkende geboortetijd, of doordat het basiskarakter ook door de omgeving kan worden beïnvloed. Een andere verklaring is dat een astrologisch teken 30 graden omvat, en dat de Zon ongeveer dertig dagen nodig heeft om dat teken door te reizen. Dat betekent dat 'de Leeuw' of 'de Waterman' wel een heel grove typologie is, die wat verfijning kan gebruiken. Dat kan met de 'tiendag-methode' of de methode van de decanaten.
Wat bedoelt men met 'decanaten'?
'Deca' komt van van het Griekse δέκα voor tien. Een 'decanaat' is een partje van 10 booggraden op de horoscoopcirkel van 360 graden. Een derde dus van een heel teken. Als je met de benen van een passer op een cirkelomtrek 10 graden uitzet, dan kun je die boogafstand precies 36 keer afzetten langs de volledige cirkel van 360°. Dat horoscoopwiel is verdeeld in 12 gelijke delen van 30 graden, die je de tekens of sterrenbeelden noemt. Verdeel je elk sterrenbeeld nog eens in drie gelijke delen, dan zijn die partjes van 10 graden wat men de 'decanaten' noemt.
Oorsprong van de decanaten 
De decanaten zouden van Egyptische oorsprong zijn, waar ze werden geassocieerd met 36 vaste sterren. Bij een latere synthese van Egyptische en Mesopotamische astrologische tradities omstreeks de 1e eeuw v.Chr. werden de 36 decanaten samengevoegd met de 12 tekens van de dierenriem. Klassieke astrologen gebruiken de decanaten vooral om de kracht van een planeet vast te stellen. Een andere toepassing is het associëren van elk decanaat met een persoonlijkheidstype.
Drievoudige verdeling van elk astrologisch teken
Het decanatensysteem verdeelt elk teken in driemaal 10 graden, waarbij elk deeltje of decanaat zijn eigen heerser heeft. Iemand die geboren is tijdens de eerste tien dagen van Leeuw is bijvoorbeeld een Saturnus-Leeuw; in de tweede periode van 10 dagen is hij een Jupiter-Leeuw, en in de laatste tien dagen van Leeuw een Mars-Leeuw. Deze verdeling levert geen 12 persoonstypen op, maar 36, wat een veel meer verfijnde duiding mogelijk maakt.
Chaldeeuws decanatensysteem
Het Chaldeeuwse systeem is gebaseerd op de omlooptijd der planeten. De reeks heersers (planeten) is gerangschikt volgens de snelheid der planeten vanuit de aarde gezien. Dit systeem is het meest traditionele en werd reeds vermeld in de 2e-eeuwse Tetrabiblos van Ptolemaeus. Ook de beroemde 17e-eeuwse Britse astroloog William Lilly maakte er gebruik van. Hij gaf de drie decanaten de naam 'faces', gezichten van de planeet De Chaldeeuwse reeks heersers is een zich herhalende reeks die start met Mars als eerste decanaatheerser van Ram, en zo telkens de 36 decanaten een heerser toewijst.
Deze reeks heersers is een zich herhalende reeks die start met Mars als eerste decanaatheerser van Ram, en zo telkens de 36 decanaten een heerser toewijst.
Mars - Zon - Venus
Stier Mercurius - Maan - Saturnus
Tweelingen Jupiter - Mars - Zon
Kreeft Venus - Mercurius - Maan 
Leeuw Saturnus - Jupiter - Mars
Maagd Zon - Venus - Mercurius
Weegschaal Maan - Saturnus - Jupiter
Schorpioen Mars - Zon - Venus 
Boogschutter Mercurius - Maan - Saturnus
Steenbok Jupiter - Mars - Zon
Waterman Venus - Mercurius - Maan
Vissen Saturnus - Jupiter - Mars
De bepaling van het decanaat van het teken waarin iemand wordt geboren
De berekening is vrij eenvoudig. Een voorbeeld om dit te verduidelijken:
Bepaling voor het sterrenbeeld Ram
Geboren op 5 april, deze persoon is een Ram met Mars als heerser. Verdere verfijning: de geboortezon bevindt zich in de tweede periode van tien dagen doorheen Ram:
  1. de eerste tien dagen (van 21 maart tot 30 maart) worden beheerst door Mars
  2. de volgende tien dagen (van 31 maart tot 10 april) is Zon de heerser van Ram
  3. de laatste tien dagen (van 11 april tot 20 april) is Venus de heerser van Ram
Conclusie? Deze persoon is een 'Zon-Ram'.
Gebruik van de 36 persoonlijkheidstypen
Met het systeem van de decanaten ben je niet alleen je zonneteken (bijvoorbeeld 'Ram'), maar wordt dit algemene archetypische beeld genuanceerd door een andere factor, namelijk door de heerser van het decanaat.

Bron: